Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

La 13 ani, sunt considerați deja genii în matematică și informatică ! Gemenii-model ai României.

in Educational de

Nu uita sa distribui mai departe aceasta stire! Pentru ca merita!

Doi elevi de gimnaziu, frați gemeni, uimesc prin ușurința cu care rezolvă probleme de matematică.

Adrian și Alexandru Ariton au 13 ani și sunt elevi în clasa a VII-a la Colegiul ”Unirea” din Focșani, județul Vrancea. În 2017, amândoi au câștigat medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică.
Cei doi insistă însă că, pentru ei, matematica nu înseamnă o colecție de performanțe școlare, ci o mare pasiune. O pasiune care a început, spun ei, pe când aveau doar trei ani.
„Ne-a plăcut foarte mult matematica. De mici îi puneam întrebări mamei şi dacă nu putea să răspundă căutam în cărţi. Prima întrebare a fost dacă mai sunt numere la stânga lui zero. Toate întrebările noastre şi toată curiozitatea a început cu cifra zero. Am mai întrebat de ce zero este singur şi nu are prieteni cu minus şi aşa am ajuns la începuturile geometriei. Ne-au fascinat foarte mult numerele şi pentru noi matematica este practic regina ştiinţelor. Cu matematică poţi să înveţi orice dacă vrei“, spune Adrian, citat de adevarul.ro.

”Nu talangele contează, ci ceea ce faci mai târziu cu matematica”

Alexandru, fratele său, spune că nu a ”contabilizat” niciodată medaliile cucerite. ”Nu talangele contează, ci ceea ce faci mai târziu cu matematica. Nu se face nimeni olimpic de meserie şi până la urmă niciun mare matematician nu a fost olimpic“, intervine el.

Băieții spun că au timp destul și pentru joacă, însă cea mai mare plăcere a lor este tot în lumea cifrelor. „Ne place matematica şi pentru noi asta este joaca adevărată. Când ai o pasiune nu numeri timpul, nici problemele. Lucrezi pentru că îţi place. Avem timp şi de joacă în momentele de respiro, pentru că dacă ştii cum să lucrezi ai timp pentru toate“, spune Adrian.

Dau lucrări cu elevii de a IX-a

Deși sunt elevi în clasa a VII-a, ei profită de faptul că sunt elevi într-un liceu și merg deseori la orele celor de a IX-a.

„Lucrăm deja subiecte de liceu. Este mai greu, dar frumos. Profesorul de matematică de la clasa a IX-a ne-a luat tot anul la orele de geometrie vectorială, am dat şi lucrare de control. Atunci când ne lovim de probleme grele ne gândim la ele şi o săptămână – două, chiar şi noaptea“, spune Andrei, privind-o în ochi pe mama sa care dă aprobator din cap. „Se trezesc câteodată visând, deschid becul, scriu pe tablă şi mă strigă în gura mare că au descoperit ceva. Ei sunt copii mei!“, intervine în discuţie Cristina Ariton, mama geniilor.

La finalul anului școlar 2016-2017, cei doi frați au fost desemnați elevii anului în colegiul lor. Cadoul primit din partea directorului școlii a fost un tricou dublu, care ”face cât toate medaliile la un loc”, spun băieții.

În această vară, cei doi frați și-au propus să termine lucrul la propria culegere de matematică, cu probleme inedite compuse chiar de ei.

Pasionați de chitară și de muzică clasică

Pe lângă matematică, frații Ariton au o mulțime de alte pasiuni. Ei îndrăgesc materii ca informatica, geografia, istoria și astronomia și sunt fascinați de cărțile de aventură.

Alexandru este și un mare pasionat de limbi străine și a memorat 11 alfabete, de la cel chirilic și cel grecesc la cel arab, hindi și hiragana.

Ambii frați iubesc muzica și au o pasiune pentru chitară, instrument la care au început să cânte foarte bine.

Își văd diferit viitorul

Deși gemeni, cei doi băieți și-au propus să urmeze drumuri ușor diferite în viață. În timp ce Adrian vrea să facă matematică pură, Alexandru ar înclina spre informatică.

„Dacă au crescut şi au văzut un om

Ultimile din

Mergi la SUS