Klaus Iohannis l-a ironizat pe Tăriceanu: Marea valoare a politicii românești

in Politic de

Președintele Klaus Iohannis l-a ironizat, marți pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce ieri președintele Senatului a scăpat de urmărirea penală prin votul dat de PSD și ALDE asupra cererii DNA de ridicare a imunității parlamentare.

„Cred că este atât de jalnic și denotă o atitudine de dispreț așa de profund din partea PSD-ALDE față de voința românilor încât îmi este și greu să găsesc o clasificare pentru votul din Senat”, a spus Iohannis, întrebat cum vede votul de luni din Parlament, când cele două partide aflate la putere au decis, prin majoritate, cu 71 de voturi „împotriva” ridicării imunității lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Practic, PSD și ALDE, cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în fața procurorilor, cu asta și-au dat arama pe față. PSD și ALDE nu au înțeles, în fond, nimic ce le-au spus românii la vot, au mers mai departe așa cum au fost obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoare a politicii românești să fie atinsă de procurori. Jalnic! Jalnic! Rușinos!”, a adăugat șeful statului.

Senatul a respins ridicarea imunității și începerea urmării penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu prin 38 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

El a susţinut, la dezbaterile din plen, că anchetarea sa reprezintă un caz de retorsiune politică. Tăriceanu a făcut și o gafă, afirmând că „în cei aproape 30 de ani de când sunt în politică am fost pe rând, deputat, ministru, prim ministru, președinte al Senatului, și nu am făcut niciodată vreo faptă legală.”

DNA a transmis, în 7 noiembrie 2018, Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie.

Procurorii spun că suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.