Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

JOBURI BINE PLĂTITE. Specialiştii ne spun către ce meserii ar trebui orientaţi elevii

in Educational de

Sudor, macaragiu, măcelar, bucătar sau instalator sunt doar câteva dintre meseriile la mare căutare în rândul angajatorilor, care au ajuns să fie destul de bine plătite dar pentru care nu se găsesc candidaţi, spun angajatorii.

„Multă vreme, până acum câţiva ani, şcolile profesionale nu au mai avut căutare şi nu au mai avut atât de mulţi absolvenţi, iar meseriaşii existenţi au plecat la muncă în străinătate. Pe meseriile de «blue collar» avem cerinte greu de indeplinit clientii care ne cer sudori, unde salariile variaza între 1.500 şi 3.500 de lei net şi se caută numai persoane cu atestat profesional şi macaragii la înălţime, unde salariile variază între 2.500 şi 4.500 de lei net, plus sporuri cu relocare frecventă“, a explicat Mirela Marinescu, head of executive search în cadrul firmei de recrutare APT.

Alte meserii pentru care se mai cer candidaţi şi nu se găsesc pe piaţa muncii sunt cele de măcelar, bucătar, dulgher sau instalator. „De 2-3 ani au început să reapară şcolile profesionale ca urmare a im­plicării angajatorilor în acest do­meniu. Este o soluţie care funcţio­nează, dar nu cred că este neapărat cea mai bună, pen­tru că vine cu foarte multă res­pon­sa­bilitate pentru angajatori. Din punctul meu de vedere, cadrele di­dac­tice ar trebui să facă o evaluare copiilor încă din clasa a VII-a pentru a vedea ce ti­puri de competenţe au şi să îi orien­teze pe unii copii către o şcoală pro­fe­sio­nală dacă au înclinaţii în acest sens, pen­tru că ei nu primesc aceste sfaturi de acasă. Profesorii trebuie să fie co­nec­­taţi la piaţa muncii, să le spună co­piilor că astfel de meserii sunt la mare căutare şi că sunt bine plătite chiar şi în Ro­mânia“, a mai spus Mirela Marinescu, scrie Ziarul Financiar.

Ultimile din

Mergi la SUS