Iohannis trage un semnal de alarmă: „Au fost dați afară profesioniști și au fost puși în locul lor oameni incapabili”. Ce plănuiește președintele să facă:

in Politic de

Președintele Klaus Iohannis susține miercuri, de la ora 17:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului e așteptat să spună dacă s-a răzgândit în cazul remanierii propuse de premierul Viorica Dăncilă, pe care a refuzat-o inițial.

Șeful statului nu a suflat, însă, nicio vorbă despre remanierea guvernamentală, ci a lansat atacuri în cascadă la adresa PSD.

Cum a mai făcut.

LIVE TEXT Declarații Klaus Iohannis, miercuri, 4 septembrie:
Vreau să mă refer la un subiect care are implicații profunde în cazul societății românești
Tragedia de la Caracal ne-a arătat incompetența, lipsa unor proceduri clare, corupția. Toate acestea au dus la un deznodământ îngrozitor: incapacitatea statului
Am și indicat Guvernului ce măsuri esențiale trebuie luate cu prioritate
PSD continuă să ignore rezolvarea urgențelor care au un impact direct asupra vieții și siguranței
PSD e specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând că oamenii vor uita
Vedem o luptă politică surdă pentru a rămâne cu orice preț la putere. Spitale și autostrăzi nu se construiesc, PSD nu este preocupat de aceste lucruri, ci doar de a-și securiza puterea, scoțând funcții la mezat
PSD refuză să facă pașii necesari pentru a corecta gravele carențe create prin propriile lor decizii în ultimul an
Legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată
Astăzi, Poliția Română, o instituție fundamentală în România, are probleme de credibilitate din cauza politizării
Au fost dați afară prea mulți profesioniști și au fost puși în locul lor oameni incapabili
Guvernul PSD ar fi trebuit să plece demult
Împreună să facem România funcțională, se impune resetarea statului
Direcția în care PSD a dus țara este una, pur și simplu, greșită și românii o consideră greșită – s-a văzut acest lucru extrem de clar la referendumul din 26 mai
Președintele Klaus Iohannis a refuzat să accepte, miercurea trecută, remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă. Șeful statului a semnat, ulterior, decretele privind demisiile miniștrilor ALDE, dar nu a semnat și numirile propuse de șefa Guvernului în locul lor.

Astfel, trei ministere au rămas fără miniștri, astfel că o ședință de Guvern nu a putut fi convocată în această săptămână. În locul miniștrilor ALDE, care au plecat de la guvernare, Viorica Dăncilă i-ar fi vrut pe Nicolae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

„În mod normal, la cele trei ministere ar trebui să am miniștri interimari. Am să telefonez domniei sale să văd ce vrea să facă, pentru că prin atitudinea sa blochează Guvernul. Mi se pare de neacceptat să blocheze activitatea Guvernului”, spunea, sâmbătă, Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis refuzase, anterior, și remanierea dorită de Dăncilă în cazul altor ministere, precum cel al Justiției, acolo unde premierul o propusese pe Dana Gârbovan, președinta unei asociații de magistrații controversate.

„Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză”
Klaus Iohannis, președintele României