Iohannis, la Sibiu: Românii vor o justiţie dreaptă, o ţară dreaptă, dar sunt politicieni care îşi doresc altceva

in Politic de

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că în România există o „discuţie nefericită” despre statul de drept, arătând că românii îşi doresc o ţară dreaptă, europeană şi că votul acestora contează la alegerile europarlamentare şi la referendumul din 26 mai.

„Avem acea discuţie nefericită despre statul de drept în România. Românii vor o justiţie dreaptă, o ţară dreaptă, dar sunt politicieni care îşi doresc altceva, îşi doresc să nu răspundă pentru faptele lor şi ce vină au românii pentru asta? Românii îşi doresc o ţară dreaptă, europeană, prosperă şi trebuie să înţelegem foarte bine acest summit, această întâlnire la vârf din Sibiu, nu este un eveniment izolat, face parte dintr-un tablou mult mai mare din care şi noi, românii, vrem să facem parte. O Uniune Europeană prosperă, alegeri pentru Parlamentul European, apropo de alegeri – referendum pentru statul drept -, o Uniune care generează prosperitate pentru români, o Uniune Europeană care generează locuri de muncă şi care generează un viitor, bun cum se spune popular”, a spus Iohannis, miercuri, într-un interviu acordat Televiziunii Publice.

El a punctat că votul românilor la europarlamentare şi referendum contează.

„Sunt politicieni care spun că nu contează alegerile europene, nu contează referendumul. Nu este aşa. Alegerile europene contează, referendumul contează, fiindcă prin vot românii contează. Vedeţi, România este luată în seamă, suntem o ţară care are Preşedinţia Consiliului Uniunii, facem această întâlnire la Sibiu, România contează şi românii contează. Votul românilor contează!”, a afirmat şeful statului.

De asemenea, el a susţinut că în România există „lideri populişti” care au un discurs antieuropean.

„Dacă vorbim despre lideri populişti, trebuie să recunoaştem că şi la noi există unii, din păcate, şi în România şi sunt chiar persoane cunoscute, lideri de partide mari care în ultima vreme au un discurs mai degrabă antieuropean, un discurs împotriva străinilor şi aşa mai departe. E păcat, fiindcă România merită să aibă un discurs politic proeuropean. Românii sunt proeuropeni, românii nu-şi doresc să plece din Europa, dacă ne gândim doar la milioanele de români care au plecat din ţară şi lucrează peste tot în ţările UE, ei vor să rămână în Europa, noi dorim să rămânem în Europa. Dar există aceşti populişti care ne spun că Europa nu este soluţia bună, sunt alţii care spun că Uniunea Europeană trebuie desfiinţată, sunt alţii care spun că Uniunea Europeană este cea care creează problemele naţionale. Nu, problemele naţionale se creează cam toate acolo unde avem politicienii naţionali. Din păcate, şi noi trebuie să-i suportăm pe unii politicieni care, poate cu scopul de a-şi curăţa dosarele, au pus în dificultate întreaga justiţie”, a spus preşedintele Iohannis.