Iohannis: Guvernarea PSD a eşuat. Bugetul ruşinii naţionale pune în pericol economia! Îl atacă la CCR

in Politic de

Bugetul de stat pe 2019 este unul al „ruşinii naţionale”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că va ataca legea la Curtea Constituţională.

Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, bugetul întocmit de PSD-ALDE şi a anunţat că va ataca proiectul de lege la Curtea Constituţională.

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eşuat. În spitale, probleme peste probleme. Educaţia este subfinanţată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiţie? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiţie, de a politiza justiţia, ca ei să-şi rezolve dosarele penale. De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent şi incapabil să conducă România. Despre buget, Bugetul ruşinii naţionale – asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul ruşinii naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat”, a declarat Iohannis.

Potrivit şefului statului, cu acest buget PSD încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum.

„Ei l-au numit ‘Bugetul Investiţiei’ şi asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârşitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiţii, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile. Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Aceştia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiţii publice. Promit şi nu fac. În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense, sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150.000.000 va primi PSD din finanţarea partidelor. 150.000.000 din 270.000.000 propuse pentru finanţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Deci PSD şi-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Pentru asta au bani”, a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, şeful statului susţine că o victimă sigură a acestui buget este administraţia locală.

„Comunităţile locale din România primesc un miliard de lei mai puţin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puţin, o mie de milioane de lei mai puţin decât anul trecut. Cum să lucreze primăriile fără aceşti bani, cum să-şi realizeze investiţiile? Evident că nu şi le pot realiza. Primăriile vor trebuie să abandoneze investiţii locale importante pentru a face faţă acestui buget. Există însă, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituţională a României pe Bugetul 2019 – Bugetul ruşinii naţionale. Aceeaşi soartă de sesizare a Curţii Constituţionale o va avea şi Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curţii Constituţionale a României”, a punctat Iohannis.

Iohannis atacă legea bugetului la CCR: "Un lucru este clar – guvernarea PSD a eșuat"

"Un lucru este clar – guvernarea PSD a eșuat. Bugetul ruşinii naţionale pune în pericol economia!" – Klaus Iohannis atacă legea bugetului la Curtea Constituțională (sursa: presidency.ro)

Publicată de Epoch Times Romania pe Vineri, 22 februarie 2019