INSECTA ”Tigrul platanului” a invadat Capitala. Ce spun medicii despre mușcătura insectei

in ExtraNews de

In ultima vreme un musafir nepoftit de nici un centimetru da batai de cap bucurestenilor, in special celor care aleg sa mearga in parcuri sau in alte locuri cu vegetatie bogata pentru a se feri de caldura. Este vorba despre „tigrul platanului”, sau „plosnita platanului” o insecta parazitara de 3-4 milimetri care de obicei se hraneste cu frunzele de platan, dud si frasin dar pot fi gasite si pe frunzele altor plante. Daca in anii trecuti prezenta ei a fost semnalata in vestul tarii din anul 2014 a fost vazuta din ce in ce mai mult si in parcurile bucurestene.

La prima vedere este confundata de unii cu o molie sau alte insecte asemanatoare: adultii au capul si obdomenul de culoare neagra iar aripile sunt transparent albicioase cu nervuri albe si au o pata maro-inchis.

Nu ar fi nici o problema si probabil ca ar trece neobservate de catre oameni, asemeni altor insecte, daca intepatura lor nu ar fi neplacuta. Insa in cazul in care se intampla sa fim muscati de tigrul platanului nu trebuie sa intram in panica. Tigrul platanului nu se hraneste cu sange precum tantarul de pilda dar asemeni altor insecte atunci cand temperaturile cresc devine putin mai agresiv.

Aproape că nu există bucureştean care în această vara să nu fi fost deranjat de aceste musculiţe. Doar cei norocoşi nu au fost pișcați când au ieşit afară.

”Tigrul platanului” a invadat şi balcoanele apartamentelor. Chiar dacă pervazurile sunt curăţate, în doar câteva ore musculiţele năvălesc din nou. Adulţi şi copii deopotrivă se plâng că muşcătura este dureroasă.

”Sunt mai periculoase decât țânțarii. Nici nu le simţi, că nu bâzâie”, spune un bărbat căzut ”victimă” insectei.

Corythucha ciliata, denumită popular ″tigrul de platan″⁣ este o musculiţă de 5 – 6 mm. Corpul este aplatizat, aripile sunt transparente, iar capul are dungi negre, de unde şi denumirea populară. Face parte din ordinul heteroptera, la fel ca plosnita şi este originară din America de Nord. În Europa a apărut mai întâi în Italia, iar de câţiva ani o întâlnim şi în România.

Este prima dată când această insectă deranjează oamenii, iar specialiştii în boli infecţioase nu ştiu încă dacă este sau nu periculoasă. Deocamdată nu au fost înregistrate cazuri în care să se facă legătura între înţepătura tigrului de platan şi vreo infecţie apărută la pacienţi.

De regulă, musculiţa se hrăneşte cu seva din frunzele de platan sau frasin.

Tudorel Popa, director Centru pentru Protecția Plantelor din cadrul Primăriei București: ”Se înmulţeşte când temperaturile trec de 27 de grade. S-au înmulţit foarte mult anul asta. S-au plantat şi mulţi platani în oraş.”

Cei care au fost intepati spun că şpray-iurile folosite împotriva ţânţarilor nu ţin la distanţă aceste musculiţe. Dacă aţi avut ghinionul să fiţi piscati, e bine să va spălaţi imediat cu apă şi săpun pentru a dezinfecta locul. Dacă sunteţi predispus la alergii, mergeţi la medic.