Incep primele concedieri la stat: 150.000 de bugetari, dati afara in perioada urmatoare

in Politic de

Exista un surplus de 150.000 de persoane in cadrul Ministerului Muncii, iar acesti oameni vor fi concediati, pentru a se eficientiza institutia, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, marti seara, in cadrul unei emisiuni la Digi24.

“Nici cu razbunare si nici cu dorinta de a demonstra ceva, ci doar de a eficientiza”, astfel justifica ministrul Violeta Alexandru concedierile pe care urmeaza sa le demareze in cadrul Ministerului Muncii.

Dupa calculele domniei sale, aproximativ 150.000 de bugetari vor fi dati afara din cadrul institutiei. Totusi, Violeta Alexandru spune ca acest surplus de forta de munca din administratie va fi inlocuit, total sau partial, doar dupa ce se vor efectua analize.

“Eu va spun cinstit ca optica acestui cabinet este sa se faca o evaluare cat se poate de serioasa. Nu stiu daca o sa fie farmacie, dar eu cel putin ma tin serios de treaba. Nu am razbunari, nu am nimic cu nimeni, dar am evaluat cu toata rigoarea.

Unde este eficienta, unde am nevoie de oameni cu o anumita calificare, incerc sa comasez anumite directii si anumite servicii in care consider ca o impreunare a expertizei, de exemplu in partea de statistica si de analiza de date, eu cred ca toate deciziile care s-au luat in ultimul an cu privire la salarizare s-au luat inertial, s-au luat istoric. Nu a facut nimeni o analiza in profunzime. (…) Deci vom face o analiza, in mod evident vor fi niste scaderi, dar nu vor fi facute nici cu razbunare si nici cu dorinta de a demonstra ceva, ci doar de a eficientiza.

Nu e vorba de a fi inlocuiti total, partial, asa, fara nicio analiza. Constatarea mea, la Ministerul Muncii cel putin, si sunt in plina evaluare in minister – urmand ca in foarte scurta vreme sa le finalizez si pe cele de la Casele Nationale de Pensii, cu ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca n.r), AJOFM, Inspectia Muncii, cu ITM-urile (Inspectoratele Teritoriale de Munca n.r), respectiv ANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala n.r), se intampla in paralel, dar am avansat putin cu situatia de la Ministerul Muncii – impresia mea este ca muncim mult, ne agitam mult si nu avem eficienta”, a spus ministrul.

“O concluzie la care am ajuns este ca sunt activitati intense in unele dintre compartimentele serviciilor din minister, problema este ca nu avem eficienta, pe de o parte, si ca nu stim sa normam munca de asa maniera incat sa ajungem la rezultat si atunci da, probabil tot timpul vor fi justificari ca e nevoie de oameni mai multi, ca sunt necesari angajati in plus. Fiecare manager, fiecare conducator de institutie ar trebui sa stie foarte bine potentialul oamenilor, sa gaseasca o justa masura intre momentul in care simte ca sunt incarcati suficient si atunci e nevoie sa se gaseasca cu adevarat specializarea sau tema, domeniul in care are nevoie de resursa suplimentara si unde ne-am specializat – ca avem si aceasta realitate in sistemul public – in a trage de timp. Fac o lucrare vreo doua saptamani, o gandesc ec. si de fapt acolo rezultatul se putea atinge intr-o mult mai scurta perioada”, a adaugat oficialul.

Inca dinainte de a prelua guvernarea, PSD a acuzat PNL ca va concedia 400.000 de bugetari. Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, spunea in luna octombrie ca aceasta cifra este ireala, insa se vor efectua concedieri in sistemul public, dar vor pleca doar persoanele care si-au obtinut functiile “pe pile” si cei a caror munca nu este eficienta sau necesara.

“Nu, PNL nu va concedia 400.000 de bugetari. Asta este o prostie. Este o fantezie falsa, aruncata de cei de la PSD, pentru a-i speria pe oameni. Nu. Va mai dau un exemplu, vom avea doar 15 ministere. Va fi un aparat public mult mai suplu, vor fi mai putini secretari de stat si asa mai departe. PNL va introduce criterii de performanta. Nu cred ca va putea face nimeni acest lucru in prima faza, dar ideea este urmatoarea: da, ne vom uita acolo unde au fost angajati oameni fara concurs, stim foarte bine situatiile. Cea mai recenta situatie este cea a sefei ANAF, angajata de Valcov si Teodorovici, pe care tot ei au dat-o afara, pentru ca nu a facut performanta. Ei, asemenea cazuri sunt multiple in aparatul public si despre acestea vorbim”.