ÎNCĂ UN FERMIER ROMÂN VINDE TOT CE ARE: ”M-AM SĂTURAT DE AȘA VIAȚĂ!”

in ExtraNews de

Situația grea a micilor fermieri îi împinge pe tot mai mulți să renunțe la toată munca lor în agricultură. După ce, recent, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a făcut public cazul unui mic crescător de animale din Alba care a plecat în Germania, acum un clujean îi urmează și a decis să vândă utilajele pentru a se apuca de altceva.

M-am săturat de așa viață. Vreau să vând tot! Cei interesați de utilaje contactați-mă, cei care vreți să faceți misto abtineți-vă, cei curioși, care vă întrebați de ce vreau să vând, vă răspund de la început: m-am săturat de atâția proști și vreau să mă relaxez cât mai am de trăit, cred că ați înțeles”, a postat pe Facebook crescătorul de animale Dorel Bora din comuna Sânpaul, județul Cluj.

Fermierii care au citit cuvintele clujeanului și-au exprimat speranța că decizia micului fermier nu este una definitivă și că se va răzgândi. Acesta i-a asigurat însă că este serios în ceea ce a pornit și că nu crede că soarta producătorilor români va deveni mai bună: ”Voi nu vedeți că noi acum cumpărăm cu 5 și vindem cu 3? Cam așa merg treburile la noi”.

Fermierul – tatăl unei fetițe de 7 anișori, a explicat că i se pun bețe în roate la nivel local și că nu mai poate tolera abuzurile la care este supus. ”Sunt hătuit din toate părțile tot felul de reclamații de la vecini, cei cu care am copilărit, am umblat la oi împreună, au avut vaci porci cai, gâște pe stradă. De când nu mai țin nimic și s-au făcut domni, nu mai îi bine nimic, tot felul de reclamații de la Primărie , DSV, Poliție. M-am săturat! Poliția îi cea mai mare problemă, ei reclamă, poliția dă amendă. Noi suntem ciobani și suntem de vină, normal, că dacă ai animale trebuie să umbli cu utilaje, au declarat la Poliție tot felul de minciuni. Și așa te descurajezi de nu îți vine să mai ții nimic”.

Fermierul ne-a mărturisit că de mic copil a muncit, că nu a avut situație și că a stat și la minus 20 de grade afară, pe frig, pentru a reuși, de-a lungul anilor să își facă o casă a lui, o familie și să adune în jurul lui ceva animale, pășune în arendă și trei tractorașe cu care să își facă treaba în fermă.

Din pozele pe care le-a postat reiese că Dorel Bora a decis să vândă toate utilajele cu care produce mâncarea pentru ovine: tractoarele, dintre care unul cu încărcător frontal, și o presă de baloți.

Cazul lui Dorel Bora nu este singular. Tot mai mulți fermieri mici decid să renunțe la activitatea lor din agricultură, alegând, majoritatea, să plece în afara țării și să lucreze acolo. Este și decizia pe care a luat-o Ioan Bocșa, un crescător de animale din Apuseni, care și-a vândut animale și tractorașul pentru a pleca în Germania.