Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Inca o zi libera pentru ROMANI?! ”Ziua Minoritatilor Nationale din Romania” ca sarbatoare nationala.

in Politic de

Plenul Senatului a adoptat luni cu unanimitate de voturi initiativa legislativa privind instituirea ”Zilei Minoritatilor Nationale din Romania” ca sarbatoare nationala pe 18 decembrie.

Potrivit initiativei legislative, inregistrata la Senat in luna iunie, ”se instituie ziua de 18 decembrie <>, ca zi de sarbatoare nationala”. Actul normativ prevede ca ”anual, cu prilejul sarbatoririi <>, se organizeaza manifestari culturale dedicate acestei sarbatori.

Initiativa a fost semnata de deputatii minoritatilor nationale, alta decat cea maghiara, care si-au motivat demersul prin faptul ca Adunarea Generala a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase.

”In articolul 1 al Declaratiei, Adunarea Generala a ONU reglementeaza rolul statelor in protectia existentei si identitatii nationale sau etnice, culturale, religioase si lingvistice a minoritatilor nationale de pe teritoriul lor, prin crearea de conditii pentru promovarea acestei identitati si prin adoptarea masurilor legislative corespunzatoare si a oricaror altor masuri pentru realizarea acestor obiective”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Semnatarii proiectului mai precizeaza ca in Romania dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de catre Constitutie si ca ziua de 18 decembrie este sarbatorita in fiecare an, asa cum prevede o hotarare de Guvern adoptata in 1998, iar prezenta initiativa nu face decat sa ridice la nivel de sarbatoare nationala aceasta traditie.

Ultimile din

Mergi la SUS