Pentru inceput ne vom referi la categoria mai usoara, acele opinii si idei din alte domenii. Asa cum va asteptati acestea sunt adevaratele non-sensuri.Aceste opinii nu au sens in fata multor persoane, pot fi senzationale si de asemenea pot face stirile si dezbaterile la CNN interesante. Trebuie sa ne amintim ca o opinie straina este la fel ca un obiect strain intr-un organism uman care stimuleaza un raspuns imun.Asa ca, persoanele care au nevoie de mai multa atentie, convingere vor genera reactii puternice impotriva acestor notiuni.Se stie ca multe emisiuni din media si chiar stirile propriu- zise au succes doar daca atrag ascultatorii, observatorii sau cititorii cu anumite opinii incorecte, straine.
Un argument adus de un presupus expert in ADHD este mult mai credibil decat un argument dat de un parinte sau simplu prezentator, asa ca emisiunile invita experti din alte domenii decat domeniul ADHD-ului pentru a-si exprima parerea, astfel emisiunea devine mai credibila..
Semnale ce iti pot confirma ca opiniile ce urmeaza sa le asculti sunt straine, sunt din alte domenii :
- « Este o conspiratie. »Opinia straina este probabil bazata pe o versiune a teoriei conspiratiei, ADHD-ul fiind o tinta usoara. « Companiile care furnizeaza medicamente si psihiatrii colaboreaza, ei doar incearca sa-si umple buzunarele pe cheltuiala copiilor dumneavoastra ! » Sau alte tipuri de afirmatii ce iti pot confirma ca opiniile ce urmeaza sa le auzi sunt incorecte sunt : « Chiar si Guvernul Federal este implicat ! », « Expertii falsifica datele doar pentru a avea articole publicate si a avea faima. » Toate aceste informatii nu pot fi adevarate. Daca medicii, companiile care furnizeaza medicamente si chiar expertii ar incerca o astfel de conspiratie impotriva copiilor din toata lumea, ar fi depistati. Exista foarte multi tineri reporteri care ar fi incantati sa-si dezvolte carierele prin descoperirea si expunerea unei astfel de conspiratii.
- « Nimeni nu iti spune adevarul, doar eu » ( de asemenea cunoscut ca « Niciodata nu te vom minti. ») Odata ce parintii au cunostinte despre teoria conspiratiei ei isi pot da usor seama ca fraza auzita este falsa. Deoarece falsii experti din domeniul ADHD-ului sunt recunoscuti de parinti si blamati, ei tind sa caute suport in persoane vulnerabile care pot fi usor influentate si care doresc sa i-a parte la o conspiratie.
- « Scriei unui membru al Camerie Reprezentantilor si opreste acest lucru ! » Cel mai usor mod de a detecta ca o persoana este straina de domeniul ADHD-ului este de a discuta cu acea persoana fata in fata, de a o intreba cum poate fi ajutat un copil cu ADHD sa se descurce in viata de zi cu zi. Strainii sau falsii experti nu vor reusi sa raspunda la aceste intrebari si astfel vor fi depistati.
In schimb,strainii prefera sa se blocheze la aparentele informatii, site-uri web in dezvoltare care te incurajeaza sa-ti scrii povestea, toate fiind drumuri intelepte pentru a starni interes,chiar oferind increderea si suportul celorlalti.Si se intampla tot mai des ca noi sa credem.De exemplu, in opinia mea, daca privesti in jur, poti intotdeauna gasi agreabili reprezentati de stat susceptibili la lipsa de informatii si care sunt incantati sa obtina C-SPAN.
Ai grija!Dar aminteste-ti, nu trebuie sa fii intr-olume de straini pentru a afla unul.In schimb, vorbeste cu cineva cu experienta.Aduna mai multe date.Fii sceptic cu tot ce vei vedea sau auzi la televizor, verificand si informandu-te din surse originale.
De exemplu, sa zicem ca auzi la un program T.V. ca medicamentele determina deficentele mintale ale copiilor cu ADHD(de fapt, este chiar foarte posibil sa intalnesti o asemenea prezumtie).In primul rand, afla sursa stirii.A fost initial publicata intr-un respectabil jurnal stiintific, precum “Nature”, “Science”, “Journal of the American Medical Association” sau “New England Journal of Medicine”?Jurnalele de incredere, in totalitate cu stiri veridice, cu oameni de stiinta independenti care verifica fiecare potentiala publicatie inainte de a primi aprobarea de a aparea in ziarul zilei urmatoare.Falsii oameni de stiinta niciodata nu ajung atat de departe.Reporterul ar trebui sa precizeze sursa (numele cercetatorului si numele jurnalului, titlul articolului, numarul de volume, numarul de pagini si data publicatiei.Daca nu a fost publicat, sau/si sursa nu a fost precizata de un cercetator de la o respectata universitate, te poti opri chiar acolo; ai destule lucruri de facut in timpul tau !Astfel, verifica numele autorului, scrie-i sau trimite-i un e-mail cerand o “reeditare” cu detalii privind articolul (numele articolului si al jurnalului, data, numarul volumelor si al paginilor etc.).Alternativ, poti cere si opinia doctorului tau.
O alta strategie este sa eviti folosirea doar a televizorului ca sursa de informare;astfel se dezvolta activitatea “strainilor”.Ei se descurca de asemenea cu scurte articole in ziare ocazionale sau regulate.In schimb, citeste realele, dar poate nesenzationalele reviste sau informatii distribuite de organizatiile guvernamentale sau nonprofit de pe site-urile lor.Potrivite (dar nu infailibile) exemple sunt “Time’, ”Newsweek”, si “U.S.News&World Report”.Site-urile credibile sunt cele sponsorizate de National Institute of Mental Health (NIMH, www.nimh.nih.gov), Center for Mental Services (CMHS, www.mentalhealth.org), Food and Drug Administration (FDA, www.fda.gov), si organizatii nonprofit ale parintilor precum CHADD (www.chadd.org) sau NAMI (www.nami.org). Un alt exemplu este corecta si respectata informatie tiparita de in rubrica de sanatate ce apare saptamanal la ziare precum “New York Times” sau “Woshington Post”.Aici, informatia este aproape intodeauna corecta.Si atunci cand gasesti discordante in informatiile din sursele sigure, verifica sursele si citeste mai multe despre ele.Vorbeste cu alti parinti care au un copil cu ADHD si care au 25 ani sau mai mult.Daca esti captat de teoria conspirativa, aminteste-ti ca doctorii , birocratii au copii, nepoti, la fel ca mine si ca tine.Le-ar face ei ceva rau propriilor rude?
Sa continuam cu ideea “medicamentele determina deficientele mintale” ca un bun exemplu al falselor informatii.Ei, de fapt, a existat un raport cu doua decenii in urma, realizat de un grup respectabil de cercetatori si prezentat intr-un jurnal cunoscut (darn u in fruntea topului), numit ”Studiu retrospective caz-verificare”, comparand 27 de adulti hiperactivi in copilarie si 27 de subiecti adulti.S-au folosit scanari tomografice ale creierului, realizate pe calculator.Rezultatele au aratat o micsorare corticala sau o posibila pierdere a tesutului dintre cele doua emisfere ale creierului, cortexul cerebral.Studii caz-verificare, precum acesta sunt importante pentru stiinta, dar e considerat a fi la un nivel inferior pentru ca a fost prezentata doar descrierea comparative a unui grup pentru cazurile cu control normal.Cauzele si efectele nu pot fi determinate, dar asemenea raporturi sunt importante pentru ca ele alerteaza cercetatorii spre zone mai bine controlate, dar fi necesare studii complexe.Dec, in ciuda faptului ca milioane de oameni, precum copii ce au fost tratati cu medicamente, zeci de mii avand intarziere mintala din diverse motive (precum traume ale creierului), o astfel de plangere nu a fost inca raportata.Dar este inca usor pentru orice “strain” sa aleaga acest raport, il citeaza ca o dovada a cauzei si efectului pentru relatiile dintre istoria folosirii medicamentelor pe diverse persoane si scanari neobisnuite ale creierului si reclama sa fie aplicat copiilor.
In final:doar anul trecut, cercetatorii din NIMH (corp stiintific de frunte in cercetarea sanatatii mintale) raporta in “Journal of the American Medical Association”, unul dintre jurnalele medicale din topul lumii, compararea a 152 de copii cu ADHD tratati si 139 netratati, varsta si sexul corespunzator copilului fara o anume istorie a ADHD sau a tratamentului medicamentos stimulant.Rezultatele lor?Creierele copiilor cu ADHD tratati cu medicamente au fost usor “largite” decat cele ale copiilor cu ADHD netratati!Si comparand cu grupul normal de grup, copii aratand cea mai grozava evidenta evidenta a volumului mai mic al tesutului cerebral au fost aceia care nu au folosit nici un tratament medicamentos (5,9%mai mic decat varsta si sexul subiectului de control).De asemenea, s-a notat ca s-a gasit printre copii cu ADHD, care au un creier mai mic, ca au o legatura cu severitatea simptomelor ADHD, indicand ca diferentele in volumul tesutului cerebral e realtionat cu ADHD, nu cu tratamentul aplicat.
Asa ca noteaza dovezile care ar putea sa o aleaga pe aceasta:a fost un studio complex, aproape 300 de copii, grupurile de control fiind alese cu atentie; e recent; s-au folosit cele mai noi tehnologii (MRI sau rezonanta magnetica a imaginatiei, in loc de atat de putin precisa out-of-date metode CT); s-au studiat copiii individual si longitudinal (nu a fost un singur caz raportat); a fost sponsorizat de guvernul federal; si a fost condos de cei mai buni cercetatori dintr-o institutie respectata (vs.cineva care poate cita doar ca fost formal afiliat sau nu cu o astfel de institutie). Celalalt lucru interesant pe care il vei gasi in articolul anterior al lui Nasrallah si colaboratorii sai este ca acesti autori, fiind cercatatori respectabili, au fost precauti in interpretarea celor descoperite, afirmand ca rezultatele lor pot fi datorate chiar ADHD-ului sau tratamentului aplicat, si au sustinut importanta unor studii aditionale.Si-ntr-adevar, acum peste 100 de studii au fost realizate, aratand ca acei copii cu ADHD au o marime a creierului mai mica (4-7%) decat copii fara ADHD. Raportul efectuat de Castellanos si partenerii sai este ultimul in aceasta serie si dovedeste importanta datelor: aceste diferente sunt in stransa legatura cu ADHD sin u cu tratamentul aplicat.