Guvernul împrumută 3 miliarde euro prin eurobonduri, cea mai mare sumă luată până acum de România la o singură ieșire pe extern. Executivul are nevoie de bani

in ExtraNews de

România a împrumutat 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vaanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro.

Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari. Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114. Profit.ro a scris încă de la începutul lunii februarie că statul a mandatat mai multe bănci mari din afară țării pentru a face pregătiri necesare, dar emisiunea de eurobonduri a fost amânată din cauza întârzierii bugetului, a analizei perspectivei ratingului de țară de către agenția S&P și a incertitudinilor privind efectele OUG 114.

Cum bugetul a fost aprobat, S&P a renunțat la înrăutățirea perspectivei ratingului României, convinsă de Guvern că va modifică taxa pe active bancare, iar Guvernul a prezentat ieri un proiect pentru schimbarea OUG 114 care modifică inclusiv taxa pe activele bancare, au fost eliminate astfel piedicile pentru ieșirea pe piețele externe.

Aranjorii emisiunii sunt Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan și Societe Generale. Guvernul are nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce a obtinut  de la băncile din România în primele luni ale anului mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar. Un alt aspect important este că autoritățile s-au grăbit, probabil, să profite de condițiile de pe piețele externe, considerate în această perioada favorabile unor țări ca România.