Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Guvernul Grindeanu alocă mai mulți bani pentru primării și pentru consiliile județene

in ExtraNews de

Guvernul estimează bugetele primăriilor la 61,2 mld. lei în 2017, o creştere de peste 7% faţă de veniturile din 2016, însă ponderea acestora în produsul intern brut al României a scăzut uşor de la 7,6% la 7,5%, potrivit raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 realizat de Ministerul Finanţelor Publice.

Bugetul general centralizat, care cuprinde şi banii consiliilor judeţene, este estimat la 72,8 mld. lei în acest an, o creştere de 9,4% faţă de veniturile estimate în 2016.

Veniturile proprii ale primăriilor, provenite cu precădere din impozite şi taxe locale, sunt estimate la 10,1 mld. lei, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de încasările din 2016. Ponderea acestor venituri în bugetul total al primăriilor este de doar 16,6%.

Cotele defalcate din impozitul pe venit reprezintă 20,7 mld. lei, respectiv 33,7% din bugetul total al primăriilor, contribuţie în creştere cu 3,3 puncte procentuale comparativ cu datele anului anterior.

Guvernul a alocat în acest an 400 mil. lei pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale, o creştere de peste 14% faţă de banii direcţionaţi în 2016, potrivit capital.ro.

Anul acesta merg mai mulţi bani spre primării şi pentru finanţarea învăţământului particular. Bugetul destinat acestui sector în 2017 se ridică la 112,4 mil. lei, cu 7% peste bugetul din 2016.

În schimb, din subvenţiile de la bugetul de stat care ajung la primării s-a tăiat mai bine de 20%. Anul acesta s-au alocat circa 6,4 mld. lei pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne, finanţarea investiţiilor derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi pentru susţinerea derulării proiectelor din bani europeni.

Sursa: realitatea.net

Ultimile din

Mergi la SUS