Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Grevă în Sănătate! Sindicaliștii SANITAS anunță un un miting de amploare

in ExtraNews de

Sindicaliștii Sanitas au anunțat că vor declanșa greva generală din cauza nemulțumirilor generate de scăderea salariilor pe fondul modificării regulamentului de sporuri. Pe 26 aprilie va fi un miting, iar pe 7 mai o grevă de avertisment.

In spitalele foarte importante sunt mari probleme. Au scăzut salariile la cei care aveau sporuri de 85% și la cei cu monospecialități, precum și la urgență”, a spus președintele Sanitas.

„Astăzi, 13 aprilie 2018, membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS din România au dezbătut problemele apărute în instituţiile sanitare şi de asistenţă socială din toată ţara în urma aplicării, de la 1 martie 2018, a noului sistem de salarizare.

În acelaşi timp, în această dimineaţă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Finanţelor şi cei ai Ministerului Muncii au invitat conducerea Federaţiei SANITAS la o discuţie privind soluţiile care ar putea fi aplicate în perioada imediat următoare, pentru a evita pierderile de venituri salariale care ameninţă mai multe categorii de angajaţi din sistem.

Decidenţii guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgenţă, un mecanism legal prin care unităţile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii, pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor şi sporurilor în cazul acelor categorii de salariaţi aflate în situaţia de a pierde venituri în urma aplicării Legii 153/2017 şi HG 153/2018″, afirmau sindicaliştii, într-un comunicat remis AGERPRES.

Medicii, nemulțumiți că sporurile le-au fost tăiate
În Capitală, dar și în alte orașe din țară cadrele medicale și-au strigat miercuri din nou nemulțumirile. Aproape 200 de cadre medicale din Spitalul Județean din Galați au organizat astăzi un protest spontan.

Oamenii reclamă că în aceleași secții sporurile s-au acordat preferențial. Un protest spontan a fost și la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Proteste au mai avut loc și la Sibiu.

Oamenii au ieșit să protesteze, deoarece sunt nemulțumiți de salariile din luna martie. Micșorările au apărut odată cu aplicarea noului regulament privind acordarea sporurilor.

Zeci de persoane scandează în curtea unității medicale. De asemenea, acestea au mesaje precum ”Vrem sporurile înapoi. Nu vă bateţi joc de noi”, ”Respect”, ”Noi îngrijim bolnavii, nu voi”. Conducerea spitalului afirmă că 40% dintre salariaţi au primit mai puţini bani. Scăderile sunt cuprinse între 100 şi 1.200 de lei.

Sursa: huff.ro

Mergi la SUS