Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

GRECIA foarte curand vom fi pe urmele tale!? Majorari masive. Ce salarii vor avea profesorii si medicii rezidenti

in ExtraNews de

Salariul unui profesor debutant va ajunge pana in 2018 la aproape 3.300 de lei brut. Iar un rector ar putea sa primeasca aproximativ 12.000 de lei. Sunt o parte din majorarile care apar in noua grila de salarizare unitara, scrie Realitatea.net.

In timp ce bugetarii de rand vor avea salariile marite in transe, alesii locali vor primi majorarile dintr-un singur foc, de la 1 ianuarie 2018. in mai putin de doua saptamani, Ministerul Muncii vrea sa finalizeze legea salarizarii si sa o trimita in Parlament, in ciuda opozitiei sindicatelor.

Potrivit noilor grile prezentate sindicatelor un profesor debutant cu studii superioare de scurta durata ar urma sa primeasca de la 1 ianuarie 2018 un salariu de aproape 2.600 de lei brut, cu peste 500 de lei in plus, iar pana in 2021 sa ajunga la aproape 3.300 de lei brut. in timp ce leafa unui dascal cu o vechime de peste 25 de ani si grad didactic 1 va porni de la 4.000 de lei brut si va ajunge la peste 5.000 de lei, brut.

In sistemul de invatamant universitar, salariul unui asistent va fi de 3.000 de lei brut, adica cu o mie de lei mai mult, si va ajunge in patru ani la 3.400 de lei brut. in timp ce un conferentiar cu peste 25 de ani vechime va avea de la 1 ianuarie in jur de 6.600 de lei, iar un rector peste 100 de milioane.

Si in sanatate sunt cresteri substantiale! Sub pretextul ca sistemul sanitar are mare nevoie de personal, Ministerul Muncii va mari salariile in acest sector intr-o singura transa! De majorare nu beneficiaza, insa, toata lumea.

Adica debutantii, asistentele, dar si restul personalului medical mai au de asteptat pana in 2021. in plus, sustin sindicatele, medicii sunt folositi partial de minister pentru a justifica o alta categorie de bugetari care vor incasa 100% de la anul! Este vorba despre alesii locali, de la viceprimar pana la Presedintele Romaniei, care vor lua integral salariul majorat, indexat anual in mod subtantial.

„Este o chestiune de decizie politica care este legata de faptul unui control asupra intregului personal bugetar.  in momentul respectiv incepi sa isi aliezi toate functiile decidente si care controleaza intreg personalul bugetar, astfel incat sa existe o masa de manevra disponibila in orice moment”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

Sindicatele ii cer Ministerului Muncii sa prelungeasca termenul pana la care proiectul legii salarizarii sa fie trimis in Parlament! Deocamdata nu au primit raspuns.

Ultimile din

Mergi la SUS