Daca ai trait si tu la tara, nu cred sa nu ai amintiri despre dud… cei 2 km pe care-i aveam de parcurs pana la scoala erau strajuiti de duzi, atat albi cat si negri…iar mie-mi placeau cu deosebire agudele negre cu care, inevitabil, „pictam” si uniforma luna iunie era un chin pentru mama, intotdeauna avea de luptat cu petele !
Cu siguranta multi dintre voi ati mancat aceste fructe in copilarie cand mergeati in vacanta la bunici,dar atunci nu aveati habar de cat de benefice sunt pentru organismal nostru. Dudul alb are o viață scurtă, crește rapid. Este un copac mic de dimensiuni medii, care crește până la 10–20 m. Specia este nativă din nordul Chinei și este larg cultivată și naturalizată în altă parte. În România, dudul alb este foarte răspândit la câmpie și la deal, dar este cultivat și de-a lungul drumurilor.
Dudul alb reduce absorbtia glucozei
Produsele naturiste reprezinta de asemenea o buna metoda de mentinere a nivelului glicemiei sub control. Extractul de dud alb se numara printre remediile „minune” in mentinerea nivelului glicemiei in limite normale.
„Extractul de dud alb reduce valorile glicemiei prin inhibarea si reducerea absorbtiei glucozei, dupa masa, la nivelul intestinului subtire. De asemenea, dudul alb imbunatateste metabolismul glucidic si promoveaza secretia de insulina de catre pancreas”, a explicat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat.
Beneficiile medicale ale dudului alb sunt multiple:
- Fructele de dud alb sunt folosite pentru tratarea starilor de slabiciune de la nivelul corpului, a starilor de ameteala, a anemiei si a incontinentei.
- Frunzele de dud alb sunt folosite pentru a favoriza transpiratia, in timp ce scoarta si ramurelele sunt utilizate in scaderea presiunii sangvine.
- Este benefic si in tratarea afectiunilor cronice ale tractului digestiv, in imbunatatirea digestiei, stimularea apetitului si a secretiei de acid gastric si in eliminarea constipatiei.
- In medicina chineza fructele de dud alb sunt folosite pentru tratarea albirii premature a parului, purifierea sangelui si combaterea diabetului.
- Scoarta de dud alb este indicata in calmarea tusei, a febrei, a durerilor de cap si a ochilor rosii si uscati.
- Frunzele de dud alb actioneaza stimuland sistemul nervos si tractul digestiv. Are de asemenea un efect pozitiv asupra sistemului respirator si cardiovascular, precum si a sistemului urinar.
Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Texas, dudele albe sunt bogate in resveratrol, un fenol valoros in tratamentul mai multor tipuri de cancer si al bolilor de inima. Desi dudul alb ajuta in tratarea multor boli, capacitatea sa de a reduce zaharul din sange este considerata cea mai buna. Nivelurile ridicate de zahar din sange sunt asociate cu diabetul zaharat, inflamatiile si obezitatea.
Din fericire pentru noi aceasta planta poate scadea nivelul de zahar si astfel previne instalarea acestor boli grave.