Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

FERMIER: ”AM ARS TOATĂ LÂNA. N-a vrut nimeni s-o cumpere și NU AVEAM LOC SĂ STOCHEZ PORUMBUL!”

in Diverse de

Alegere grea pentru crescătorii români de ovine. Pe de o parte au de ales să stocheze lâna rezultată din tunsul oilor din acest an, și să se înscrie pentru a încasa subvenția dedicată, fie să ardă lâna pentru a face loc în depozite pentru hrana animalelor.

În județul Gorj, oierii se plâng că nu au cui să vândă lâna sau, dacă găsesc cui să o dea, prețul primit nu le acoperă nici măcar costurile cu tunsul animalelor. Așa că nu puțini sunt cei care aleg să nu mai aștepte ajutorul de minimis pentru valorificarea lânii, dându-i foc și eliberând spațiile de depozitare.

Un fermier din Crasna, care deține sute de oi, a explicat că plătește anual la tuns câte 4 lei pentru fiecare oaie.

„Lâna o aruncam, adică îi puneam foc sau o foloseam la alte lucruri. Niciodată n-a venit nimeni să ne ia lâna. Și chiar dacă venea, dădeam 2.000 de lei la tuns și ne dădea câte 200-300 lei pe 800-1.000 kilograme de lână. Era bătaie de joc. Eu am 600 de oi la Crasna. Acum o să strângem lâna, dacă ne dau subvenția. E mai rentabil, ne-ar conveni și nouă. Măcar ne-am scoate cheltuielile pe tuns. Operațiunea o fac oameni care sunt de meserie, care lucrează prin sat. Ar fi bine dacă vom primi subvenția, dar să nu fie numai vorbe. Suntem sătui de promisiuni. Lâna de anul acesta am ars-o, nu aveam unde să pun porumbul. Le depozitam în același loc”, a spus Elena Jianu, fermier din Crasna.

La fel ca și în majoritatea județelor, nici la Gorj nu există un centru care să preia lâna oilor. Dar există un proiect prin care va fi înființat, până în primăvara anului viitor, cel puțin un centru de colectare a lânii, astfel încât ciobanii să aibă un punct de desfacere aproape, ca să nu mai fie nevoiți să meargă până la Sibiu sau în alte localități. Asta spun reprezentanții Direcției Agricole, care fac apel la fermieri să nu mai arunce lâna, pentru că vor primi bani de la stat pentru fiecare kilogram de lână vândut.

Ultimile din

Mergi la SUS