Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Fenomen ciudat pe litoralul Mării Negre: apă foarte rece în miez de caniculă.

in ExtraNews de

Un fenomen ciudat a avut loc în acest weekend pe litoralul românesc: în vreme ce temperatura din aer a atins pragul critic, apa mării a fost rece ca gheaţa.

Turiştii şi constănţenii care în acest weekend au sperat că se vor răcori în apa Mării Negre au avut parte de o mare dezamăgire: era rece la gheaţa, temperatura înregistrată fiind de maximum 13 grade Celsius. Puţini au fost cei care s-au udat mai sus de gamba piciorului. Cei mai curajoşi au fost tot cei mici, care s-au stropit vrând-nevrând, în încercarea de a construi castele de nisip la marginea apei.   Specialiştii spun că răcirea peste noapte a apei mării este un fenomen natural.

„Apa a căpătat culoarea verde smarald. Asta înseamnă că la ţărm a ajuns o apă din straturile de larg. A bătut vântul din sud care aduce apele foarte reci, de adâncime, la mal. Temperatura apei a scăzut de la 21 de grade, atât cât s-a înregistrat zilele anterioare, la 13 grade“, explică Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa.

Specialistul spune că nu este pentru prima dată când se petrec astfel de fenomene la ţărmul Mării Negre. Au fost situaţii, în anii anteriori, când temperatura apei a scăzut de la 24 de grade la 12 grade, într-un timp foarte scurt.

„Răcirea apei este un fenomen natural. Vânturile sunt foarte benefice pe perioada verii, ele mai menţin temperatura apei şi fac aerul mai respirabil. Dacă nu bătea vântul, apa era clocită acum. În urmă cu şase ani, ne-am confruntat cu un alt fenomen, când apa mării a înregistrat  30 de grade la mal“, spune specialistul.

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile ale apei Mării Negre au fost înregistrate şi la staţiile meteo. Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Dobrogea, Ioana Iancu, spune că sâmbătă staţiile lor au înregistrat minime de 15 grade la Constanţa şi Mangalia, iar odată cu lăsarea înserării, temperatura a urcat până la 17 grade la Constanţa şi Mangalia. În schimb, la Sulina şi Gura Portiţei, apa mării a fost mult mai caldă, înregistrându-se 25 – 27 grade Celsius.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS