Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

FĂRĂ DEPRESIE DE SĂRBĂTORI! Alung-o, n-o lăsa să-ţi strice buna dispoziţie!

in Diverse de

Se pare că în perioada sărbătorilor de iarnă ne bat la uşă nu doar colindătorii, ci şi…depresia. Ce o face oare să dea târcoale exact când motivele de bucurie nu lipsesc? Alung-o, n-o lăsa să-ţi strice buna dispoziţie!

Perioada sfârşitului de an este cea mai îndrîgită şi mai aşteptată. Iar pentru unii – şi cea mai stresantă. Fă tot posibilul să nu te numeri printre aceştia!

DE CE APARE

Cauzele stărilor depresive de sărbatori sunt multiple, putându-se atrage una pe cealaltă. Iată câteva dintre ele

1 IARNA. S-a constatat că stările depresive sunt mai frecvente în decembrie şi ianuarie. Zilele scurte şi mohorâte, în care nu bneficiem de suficientă lumină naturală, fac să scadă la minimum nivelul serotoninei din sânge. Numită şi “hormonul fericirii”, ea are un rol important în producerea somnului, în procesele mintale şi afective, în funcţiile motorii, în termoreglare, în stabilizarea hormonală. Prea puţină serotonină duce la scăderea atenţiei, a capacităţii de concentrare, la o permanentă senzaţie de oboseală, somnolenţă, iar când nivelul este foarte scăzut, chiar la instalarea depresiei.

SFAT. Oricât de aglomerată ai fi, străduieşte-te să profiţi de orele însorite din zi petrecându-le în afara casei, în aer liber, pentru a te bucura fie şi numai pentru câteva minute de lumină naturală.

2 MESELE COPIOASE. Dar nu doar anotimpul rece sau emoţiile negative au efect dăunător asupra organismului, ci şi mesele copioase, nelipsite în perioada sărbătorilor. Nu rezisti ispitei, iar organismul, obilgat să le facă faţă, va reacţiona în felul lui, inclusiv prin nervozitate. Daca li se mai adaugă şi mahmureală, până la instaurarea depresiei ar putea fi doar un pas.

SFAT. Evită să mănânci mult şi nici nu te înfrupta din toate bunătăţile la una şi aceeaşi masă. Ai destul timp să le deguşti pe rând. Apoi, după sărbători, ar fi bine să ţii, măcar câteva zile, o dietă bogată în legume şi fructe, să bei ceaiuri medicinale.

3 SINGURĂTATEA. E una din cele mai frecvente cauze ale aşa-zisei depresii de sărbători. Chiar şi dacă nu ai familia şi prietenii în aceste zile din an speciale nu e un motiv să nu te bucuri de ele.

SFAT. Ia legătura cu toţi cei dragi şi transmite-le gândurile tale bune, răsfaţă-te cum n-ai făcut-o poate de mult timp. Du-te la cinema, înscrie-te într-o excursie, ajuta-i pe cei nevoiaşi, neputincioşi, bolnavi, fă ceva ce ştii că te bucură.

4 AGITAŢIA. Ai da curs “pretenţiilor” organismului de a se odihni, dar…vin sărbătorile. Pregătirile, agitaţia cumpărăturilor, grija cadourilor, criza de timp, cheltuielile crescute, programul de muncă încărcat de la sfârşit de an nu fac decât să sporească oboseala, să-şi facă simţită prezenţa nervozitatea. Daca nu le compensezi cu emoţii pozitive, în sânge ajunge o cantitate prea mare de adrenalina, hormon al stresului, iar situaţia se complică şi mai mult, putând atrage după sine stări de panică, depresia.

SFAT. Pe scurt, fără stres! Uşor de zis, greu de făcut. Nu imposibil însă. De tine depinde, iar cu puţin efort, vei reuşi. Cum? Pregătindu-te dinainte!

CUM ALUNGI NORII

Curăţenia, goana cumpărăturilor, alegerea cadourilor, primirea musafirilor sau mersul în vizită, petrecerile, plus alte griji zilnice, toate acestea te ţin într-o pemanentă tensiune, care poate atrage stări depresive care să te împiedice şi să te bucuri de zilele acestea excepţionale. Ia măsuri să nu se întâmple astfel.

ÎNTOCMEŞTE UN PLAN! Ţinând seama de timpul pe care îl ai la dispoziţie, schiţează un plan al pregătirilor de sărbători care să cuprindă în amănunţime activităţile pe care vrei să le faci, pe zile şi ore. Şi, fireşte, respectă cu sfinţenie acest plan. La ce bun o asemenea abordare? Doar în acest fel nu vei avea motive să intri în panică şi îţi vei vedea liniştită de treburi.

FĂ CUMPĂRĂTURILE DIMINEAŢA! Sigur, pentru a evita aglomeraţia şi statul la cozi, dar si pentru a folosi timpul şi energia astfel economisite pentru alte activităţi.

ÎNTOCMEŞTE MENIUL DIN TIMP! Oricât de pricepută te consideri, nu lăsa totul pe ultima zi. Astfel, e foarte posibil să nu mai fii în stare să te bucuri că iei masa alături de cei dragi, fiind nevoită să stai aproape tot timpul în bucătărie. Apoi, nu ezita, să soliciţi ajutorul celorlalţi la aranjatul, servitul şi strângerea mesei.

ODIHNEŞTE-TE! Atfel, nu vei putea face faţă programului încărcat. Important este nu doar să nu pierzi nopţile, ci şi să te culci înainte de miezul nopţii: doar aşa poţi să-ţi refaci rezervele energetice, de care vei avea nevoie. Un somn odihnitor te va ajuta să rezolvi totul mult mai repede.

FII REALISTĂ! Nu-ţi propune mai mult decât poţi. Şi casa să strălucească de curăţenie, şi preparatele să fie cât mai multe şi mai gustoase, ornamentele ca la nimeni alticineva, cadouri pentru toţi, şi pe gustul lor, şi pe al tău. Oare nu cumva e prea mult? Numai gândul la toate acestea te va ţine într-o permanentă stare de agitaţie. Scopul este să petreci cu bucurie sărbătorile, alături de cei dragi, nicidecum să atingi perfecţiunea în tot ceea ce faci.

Ultimile din

Mergi la SUS