Explodează prețul la carnea de porc. Care este motivul

in ExtraNews de

Cum autoritatile nu au putut starpi inca pesta porcina, carnea de porc e tot mai scumpa si pana la Craciun pretul va exploda, spun fermierii. In 32 de judete exista focare, iar oamenii sunt nevoiti sa sacrifice porcii. Astfel, importurile cresc in nestire.

Ioan Ladosi, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc: Noi, la ora actuala, suntem disperati. Multi dintre colegii nostri sunt intr-o situatie disperata, cu fermele blocate.

Nici in magazine situatia nu e roz. Clientii simt din plin scumpirile.

In prezent, pe teritoriul Romaniei sunt active peste 1.100 focare de pesta porcina in sute de localitati. Au fost sacrificati 450 de mii de porci. Asta inseamna aproximativ 10 la suta din productia autohtona.

Ioan Ladosi, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc: Practic, autoritatile si-au bagat capul in nisip, ca strutul, si nu fac nimic. Singurul lucru pe care il fac e sa numere, zilnic, cate focare mai apar. In ultimul an, au disparut 40.000 de scroafe din Romania. Asta ne spune ca anul viitor, deficitul de porci va fi de un milion si jumatate.
Fiecare roman consuma 32,9 kilograme de carne de porc. Numai in luna decembrie mancam, in medie, cam 8 kilograme. Dar, pentru producatorii romani e tot mai greu sa aprovizioneze magazinele.

Daca peste porcina continua sa se extinda, fermierii spun ca produsele romanesti din carne de porc vor deveni o raritate.

Ioan Ladosi, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc: Pretul carnii de porc nu-l dicteaza fermierul roman. Se dicteaza la bursele din Spania sau din Germania. Preturile au inceput sa creasca vertiginos inca din primavara!

Importurile pun stapanaire pe Romania: in primele 6 luni am ajuns la un deficit comercial de 7,6 miliarde de euro.

Claudiu Vrinceanu, consultant de business: Astazi este alarmanta dinamica importurilor in comparatie cu cea a exporturilor. Deficitul comercial se apropie de nivelul atins de dinainte de criza. Practic, ma astept ca pe tot anul 2019 sa avem un deficit la nivelul celui atins inainte de criza.

Pana acum au fost platite despagubiri de 258 de milioane de lei fermierilor afectati de pesta porcina.