Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Experimentul care i-ar putea ajuta pe băutorii de cafea să bea o ceașcă perfectă

in Curiozitati de

Ceașca perfectă de cafea ar putea fi creată de matematicieni, după ce aceștia au descoperit noi secrete din spatele băuturii, arată stiridinlume.ro.

Mai multe calcule ce au stat la baza unui experiment au dezvăluit noi procese care stau în spatele extracției cafelei de către un filtru. Asta i-ar putea ajuta pe băutorii de cafea ce vor să bea o ceașcă perfectă.

Cafeaua conține mai mult de 1.800 de compuși chimici și este una dintre cele mai savurate băuturi din lume, aproximativ două miliarde de cești fiind băute zilnic. Chiar dacă noțiunea de ”cafea perfectă” este subiectivă, doi matematicieni de la University of Limerick și de la University of Portsmouth arată cum ar putea ajunge fiecare din noi la această ceașcă.

Experimentul a analizat mărimea fragmentelor de cafea măcinată, descoperind că sunt două procese de extracție: o parte din extracție se face la suprafața boabelor, în mod rapid, iar celălalt, mai lent, asigură extracția cafelei din interior, arată bbc.co.uk.

Măcinarea prea fină a cafelei produce o băutură foarte amară, deoarece foarte multă cafea este extrasă din boabele astfel mărunțite. Măcinarea mai grunjoasă poate rezulta într-o cafea slabă și chiar apoasă. Astfel, conform cercetătorilor, nu ar trebui să mai afirmi că ”o să macin cafeaua atât de fin”, ci o să spui că ”vreau atât de multă cafea extrasă din boabe, iar asta e mărimea exactă de fragmente pe care o doresc”. În acest mod, băutorii de cafea ce își macină singuri boabele vor putea să optimizeze exact modul în care prepară cafeaua, în funcție de ce consideră perfect.

Experimentul ar putea avea aplicații și la nivel comercial, având în vedere că filtrele de cafea ar putea optimizate pentru anumite niveluri de finețe ale boabelor măcinate. De asemenea, fluxul de apă ce trece prin filtru ar putea fi ajustat ca debit și ca formă, pentru o băutură ideală.

Sursa: playtech.ro

Ultimile din

Mergi la SUS