Erbicid pentru buruieni, găsit în cereale pentru copii, care se vând inclusiv în România

in Diverse de

Cerealele pentru micul dejun sunt considerate sănătoase și hrănitoare, dar un nou raport al Grupului de lucru pentru mediul înconjurător din SUA (EWG) a constatat că multe mărci cunoscute conțin, de fapt, urme de otravă pentru buruieni. Raportul arată că 26 din cele 28 de cereale și snack-uri populare testate conțin niveluri de glifosat, principalul ingredient al erbicidului Roundup – produs de Monsanto, care este folosit în combatere buruienilor, informează prevention.com. Totodată, substanța chimică a fost detectată și în gustări pe bază de ovăz, în produsele „Cheerios” și „Honey Cheerios Medley Crunch”.

Glifosatul, prezent în cerealele pentru copii
Raportul precizează că nivelurile găsite în produsele testate, inclusiv produsele Cheerios, comercializate și în România, și Nature Valley, au fost mai mari decât cele admise pentru sănătatea copiilor.

Fermierii din Statele Unite ale Americii utilizează peste 900.000 de kilograme de erbicid Roundup în fiecare an pentru culturi diverse, printre care porumb, grâu, ovăz şi soia. Glifosatul este cel mai popular erbicid din lume. Concluziile mai multor studii, realizate în ultimii ani au pus însă la îndoială siguranţa acestuia.

Recent, Monsanto, firma producătoare de glisofat, a pierdut un proces intentat de un fost grădinar, care a susţinut că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza erbicidului pe care îl folosea, care conţine glifosat. Juriul i-a dat dreptate și a decis că erbicidele produse de companie au contribuit substanţial la boala terminală a acestuia. De asemenea, jurații au cerut acordarea de daune în valoare de aproape 290 de milioane de dolari.

Cum îl folosesc fermierii
Unii fermieri folosesc glifosat pe cultura de ovăz pentru a-l usca, făcând mai ușoară recoltarea, explică Jamie Alan, profesor asistent de farmacologie și toxicologie la Universitatea de Stat din Michigan. “Acesta este motivul pentru care cerealele de ovăz au tendința de a avea niveluri mai ridicate decât cerealele de grâu”, a spus aceasta.

Ce este glifosatul
Glifosatul distruge buruienile și crește randamentul culturilor. Ecologiștii cer de ani buni interzicerea erbicidului. Roundup a fost asociat cu dezvoltarea cancerului. Totodată, se presupune că erbicidul atacă sistemul hormonal, afectează fertilitatea şi are un efect negativ asupra probioticelor din tractul gastro-intenstinal.