Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

E oficial: 10.000 de lei de la STATUL ROMÂN! Vezi AICI cum poţi intra în posesia banilor

in ExtraNews de

Guvernul propune modificarea legii privind acordarea de ajutoare de urgenta pentru familiile care, in urma unor dezastre naturale, sufera stricaciuni ale locuintelor sau vatamari corporale. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, limita acestor ajutoare este de 10.000 de lei pe an, dar, in cazuri justificate, ea poate creste.

Se propune stabilirea unui nivel recomandat al ajutorului de urgenta, precum si o limita maxima situata la 10.000 lei pentru familiile sau persoanele singure, in functie de situatiile de necesitate sau deosebite cu care se confrunta acestea„, se arata intr-un proiect de act normativ al Ministerului Muncii.

Iata cum se acorda banii:

Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure ale caror locuinte si bunuri detinute in locuinta au fost distruse din cauza calamitatilor naturale, inundatiilor, incendiilor sau altor situatii similare, nivelul recomandat al ajutorului de urgenta este urmatorul:
a) 1.500 lei pentru locuinte si bunuri detinute distruse in proportie de pana la 25%;
b) 3.000 lei pentru locuinte si bunuri detinute distruse in proportie de pana la 50%;
c) 5.000 lei pentru locuinte si bunuri detinute distruse in proportie de pana la 100%.

Aceste sume se propun a fi utilizate si in situatii de necesitate datorate accidentelor.

In cazul decesului unei persoane, sumele se majoreaza cu valoarea ajutorului de deces stabilit in legea pensiilor, daca familia nu se califica sa primeasca acest ajutor. In plus, daca un membru al familiei a fost ranit, ajutorul se suplimenteaza cu 1.500 de lei.

Nu este singurul tip de ajutor.

„Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure aflate in situatii deosebite datorate starii de sanatate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune sociala, nivelul recomandat al ajutorului de urgenta este urmatorul:
a) 1.000 lei pentru situatii deosebite mai putin grave;
b) 2.500 lei pentru situatii deosebite grave;
c) 4.000 lei pentru situatii deosebite foarte grave”, se mai arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Suma poate fi mai mare decat plafonul de 10.000 de lei, in anumite cazuri. „Pentru acordarea de ajutoare de urgenta in cuantum majorat peste limita maxima de 10.000 lei, se prevede ca agentiile teritoriale sa prezinte un referat pentru aprobare la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala”, se mai arata in nota de fundamentare.

Iata criteriile in functie de care se acorda ajutorul:

In functie de situatia pentru care se solicita, se prevede ca la acordarea ajutoarelor de urgenta sa se tina cont de urmatoarele criterii, dupa caz:

a) gradul de distrugere a locuintei si a bunurilor detinute de familie sau de persoana singura;

b) tipul locuintei;

c) asigurarea obligatorie a locuintei potrivit prevederilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata si cuantumul despagubirii;

d) bolile si afectiunile medicale si gravitatea acestora;

e) perioada de tratament medical si de recuperare medicala;

f) nivelul de decontare al serviciilor medicale, al medicamentelor, al ortezelor, protezelor, dispozitivelor medicale etc. de catre casele de asigurari sociale de sanatate sau de terti;

g) calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate;

h) calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale;

i) tipul familiei si numarul membrilor din familie;

j) veniturile nete lunare pe membru de familie sau ale persoanei singure;

k) nivelul de indatorare al persoanei sau familiei ce poate determina situatii de risc de excluziune sociala;

l) posibilitatea de sustinere din veniturile proprii, fara afectarea nevoilor de trai minimale definite de Legea asistentei sociale nr.292/2011, a cheltuielilor suplimentare generate de situatia de necesitate sau deosebita;

m) complementaritatea unor forme de sprijin din surse publice sau private

Sursa: criticnational.ro

Ultimile din

Mergi la SUS