Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Dragnea și Dăncilă, desființați de la Bruxelles:” Un om ascuns, fricos și extrem de suspicios, fără scrupule. Numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier reprezintă o lovitură foarte grea dată României”

in Politic de

România nu este foarte bine văzută în Capitala Europei, Bruxelles mai ales de când la Palatul Victoria a fost instalat de către liderul PSD Liviu Dragnea Guvernul Viorica Dăncilă.

Mai mult, țara noastră este în pericol anul viitor când vom prelua președenția Consiliului European, dacă acest Executiv va fi tot în funcție.

Am reușit să aflăm și când și cum va cădea Liviu Dragnea. Ce se va întâmpla cu PSD după epoca Dragnea. Toate aceste în interviu acordat în exclusivitatea NewsTeam.ro de către unul dintre cei mai vechi social-democrație, fostul purtător de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan.

Cum vede Cătălin Ivan actuală situație politică din România?

Cred că avem în acest moment imaginea amplă, spectaculoasă în complexitatea ei pentru cine mai are răbdare să urmărească nuanțele, a unui proces profund de prăbușire a unei lumi. Societatea românească a fost construită după Revoluție pe o fundație greșită, cu principii și mecanisme de funcționare greșite. Așa cum au gândit cei din anii ’90 societatea românească a fost maximul ce puteau să conceapă oameni crescuți, formăți și mulți dintre ei îmbătrâniți în comunism. S-a dat startul unui furt generalizat, s-au deschis larg porților abuzurilor de toate tipurile, nepotismului, politicii de clan și așa mai departe, astfel încât nu aveam cum să construim o democrație sănătoasă nici dacă am fi vrut. Problema României este că nici cei care au venit după ei nu au vrut altceva, bucurându-se de privilegiile de a face parte dintr-o clasa politică dominatoare, coruptă, plină de privilegii și lipsită de mari griji. Lupta împotriva corupției, impusă de afară, a fost de la început gândită fără dinți. Nici PNA-ul lui Adrian Năstase, nici DNA-ul lui Băsescu, nici DIICOT sau ANAF, nu au făcut mai mult decât să se supună voinței politice a momentului si să execute comenzi. La DIICOT au mai fost momente de frondă și reacții de nesupunere față de diferite regimuri, dar cam atâta.

Deci, cred și sper că lumea asta a imposturii politice, a privilegiatilor fără merite, a incompetenței și hoției, a supunerii față de diferiți stăpâni externi și subordonării intereselor naționale unor interese mici, personale, să își găsească sfârșitul în aceste convulsii cărora le suntem martori.

“Numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier reprezintă o lovitură foarte grea dată României.”

Cum este văzută România de la Bruxelles, de către cei care conduc Uniunea Europeană?

România nu a fost văzută niciodată bine de la Bruxelles. Încă din momentul integrării a fost evident că intrarea noastră în Uniunea Europeană a fost doar un scop politic, mărunt, în pregătirea alegerilor prezidențiale din 2004. Era important pentru Adrian Năstase să între în alegeri cu acest avantaj în bătălia electorală. Graba cu care am negociat și modul superficial în care am abordat acest proiect vital pentru țară noastră ne costă și astăzi. România nu a fost pregătită și, după zece ani, este la fel de puțin pregătită să facă față provocărilor din interiorul Uniunii. Dacă unele țări membre sunt catalogate că “țări problemă” pentru că își cer prea mult drepturile și încearcă să-și impună punctul de vedere, România este singura țară problemă pentru că nu are niciun punct de vedere și nu a știut niciodată ce vrea de la Uniunea Europeană. Câte dezbateri au fost în Parlamentul Național despre proiectul european al României? Care sunt obiectivele noastre în Europa? Trimitem în iarnă cel mai incompetent guvern din istoria României. Cum credeți că ne vor privi cei care conduc Uniunea Europeană?

Ați fost coleg ani buni cu premierul Viorica Dancila, atât în PSD cât și în ParlamentulEuropean. Prin ce s-a remarcat aceasta că să ajungă șeful guvernului?

Prin absolut nimic. Este și astăzi renumită prin lipsa de reacție, prin tăcere și inadecvare. Viorica Dancilă nu a vorbit liber niciodată în Parlamentul European, iar când a vorbit, a citit prost de pe foaie. Atât. Nicio inițiativă, niciun punct propriu de vedere, nimic. Părerea unanimă era că nu se află la locul ei nici în Parlamentul European. Numirea ei în funcția de premier reprezintă o lovitură foarte grea dată României. Aici Klaus Iohannis este părtaș, oricât ar încerca acum să schimbe percepția asta. A acceptat-o extrem de ușor, deși ne-a arătat că Președintele are unele pârghii că să amâne sau să blocheze o numire. Probabil că atunci era fermecat de cântecele de sirenă ale lui Dragnea.

Că fost pesedist, chiar purtător de cuvânt al partidului, cum vedeți situația din PSD?

PSD nu mai există. Liviu Dragnea a reușit imposibilul. A destructurat cel mai mare partid din România. În acești ultimi aproape trei ani au fost dizolvate organizații, dați oameni afară, marginalizați foști lideri ai partidului, astfel încât acum sunt doar oameni obedienți, slab pregătiți, fără calitățile minime necesare unei activități politice în teritoriu. Avem acum un partid după chipul și asemănarea lui Dragnea și a Vioricăi Dăncilă. PSD-ului i s-a reproșat, pe bună dreptate, că a fost un partid de hoți, făcându-se totuși abstracție de faptul că cei din PDL sau PNL erau la fel de hoți, dar știau să se ascundă după papion. Niciodată nu i s-a reproșat PSD-ului că este un partid de proști. Până astăzi.

Ce șanse are PSD cu Liviu Dragnea la conducere?

Nicio șansă. Cel mai târziu din 2020 va începe declinul ireversibil al partidului, iar în 2024 vom vorbi despre un PSD irelevant pe scena politică românească.

Dragnea-Un om ascuns, fricos și extrem de suspicios, fără scrupule
Îl cunoașteți destul de bine pe Liviu Dragnea. Este cel mai bun lider al PSD la ora actuală?
Poate cel mai perfid pe care l-am cunoscut vreoadată, dar în niciun caz nu l-aș pune în primii o sută de membri de partid care ar putea conduce PSD. Un om ascuns, fricos și extrem de suspicios, fără scrupule, care nu-și asumă niciodată nimic și lucrează doar prin interpuși, foarte corupt, prins în capcana unor ambiții personale nerealiste alimentate de diferite grupuri de interese pentru a-l folosi pe el și partidul pe care acesta îl conduce în atingerea unor obiective contrare intereselor României.

Care este viitorul PSD după ce Dragnea nu va mai fi șeful partidului?

PSD nu mai există. Viitorul acestei monstruozități politice care i-a luat locul nu poate fi decât sumbru. Foarte sumbru. Dar asta este bine pentru România, este bine pentru noi toți cei care vrem să trăim în România. Este o lecție pe care nu o vom uita prea curând.

Cum va cădea Dragnea? De ce îl susțîn liderii PSD?

Evit să fac scenarii, dar va cădea oricum. Fie că își va piede utilitatea pentru cei care îl susțin și va fi aruncat din brațe, fie adversarii politici, acum slabi, dezorientați și incapabili de reacție, vor găși momentul și energia să-i dărâme guvernul. Fără guvern, Dragnea nu mai există pentru cei din teritoriu, în special primarii.

Ce partid vedeți, să spunem, în formă acum în România?

Nu văd niciun partid în formă. USR mimează puțină vitalitate, dar este prea nou, prea lipsit de exepriență pentru a conta pe scenă politică actuală. Deocamdată.

Partidul lui Victor Ponta are șanse de a accede în Parlament?

Cu cât vor realiza mai mulți că Dragnea și-a creat propriul partid furând numele și structurile PSD, cu atât fenomenul de migrare către alte partide va fi mai mare, mai ales anul viitor și în primăvară lui 2020, în pregătirea alegerilor locale și parlamentare. Singură alternativă pentru foștii pesediști este ProRomania.

Ce va face politic Cătălin Ivan? Rămâne în politică? Se retrage?

Sigur voi mai face politică o perioada bună de timp. Mi-am dat termen această toamnă pentru a-mi clarifica propriul proiect politic și apoi direcția în care voi merge. Am alergat prea mult timp după o himeră. Am crezut sincer că PSD se poate reforma și o dată cu el întreagă clasa politică. Au fost câteva ocazii dar nu au fost fructificate de generația din care am făcut și eu parte. Acum am șansa să plec pe un drum nou și nu vreau să mă grăbesc. Indiferent ce voi face, voi face cu toată convingerea, fără ezitări sau jumătăți de măsură.


Mergi la SUS