Dosarul Revoluției. Trei ofițeri povestesc cum au reacționat soții Ceaușescu când au aflat că Ion Iliescu a preluat puterea

in Curiozitati de

Mai mulți ofițeri de armată din cadrul garnizoanei Târgoviște au povestit procurorilor militari care au instrumentat Dosarul Revoluției ce au facut Elena și Nicolae Ceaușescu în unitatea militară înaintea procesului. Potrivit Ziare.com, trei ofițeri au descris reacțiile soților Ceaușescu atunci când au aflat că Ion Iliescu a preluat puterea. 

„Ți-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm”, „Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi”sau „Ți-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm” – acestea sunt relatările celor trei ofițeri. 

Ion Tecu avea gradul de maior în decembrie 1989 și deținea funcția de locțiitor al comandantului unității. El a fost audiat ca martor în 2006 și în 2017 de procurorii militari.

Potrivit acestuia, Ceaușescu le-ar fi recomandat ofițerilor să-l asculte pe generalul Atanasie Stănculescu, pe care-l numise cu trei zile înainte în funcția de ministru al Apărării, dar care se alăturase grupului condus de Ion Iliescu.

Tecu povestește despre o discuție telefonică dintre comandantul UM 01417 Târgoviște, Andrei Kemenici, și Ion Iliescu, privind situația soților Ceaușescu:

„Am stat de vorbă în biroul comandantului aproximativ zece minute cu soții Ceaușescu, care m-au întrebat de situația din țară și cine conduce. Eu le-am spus că este revoluție, iar la conducere se afla drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceaușescu i-a spus că: Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”.

„Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu s-a înfuriat și a spus Cine mă!? Spionul ăla sovietic? uitându-se spre Elena Ceaușescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi”, a povestit și locotenent-major Iulian Stoica.

Citește continuarea pe Ziare.com