Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Deși temut în trecut, Nicolae Ceausescu încă este iubit de mulţi astăzi. Cum a reuşit să se transforme în omul care a terorizat o ţară întreagă

in ExtraNews de

Ziua de 26 ianuarie este motiv de adunare pentru nostalgicii ”Epocii de Aur”. Ca în fiecare an, și astăzi, la 99 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceauşescu, o mână de oameni infruntă frigul în Cimitirul Ghencea Civil, din Bucureşti și își reamintesc ”ce bine era pe vremuri şi cât de rău e acum”.

Un studiu de personologie a scos la iveală detalii inedite despre dictatorul care a persecutat milioane de români, timp de aproape un sfert de veac și care, deși temut în trecut, încă este iubit de mulţi astăzi. Cum a reuşit să se transforme în omul care a terorizat o ţară întreagă? La baza fiinţei sale stau câteva frustrări, potrivit libertatea.ro

„Complexul de inferioritate a avut ca sursă lipsa pregătirii şcolare. Această umilinţă s-a manifestat la el prin dorinţa de a deveni cel mai bun în toate domeniile, pentru a stârni admiraţia tuturor. De aceea s-a autointitulat «Geniul din Carpaţi», «Primul ostaş », «Primul miner», satisfăcându- şi frustrările intelectuale”, e de părere Sorin Negruţi, autorul volumului „Personalitatea! O explorare multidimensională şi interdisciplinară”.

Se simţea protejat de soţia sa, Elena

Complexul de abandon datorat privării de afecţiune maternă s-a arătat la maturitate prin setea de dragoste şi nevoia de companie permanentă.

„Se ataşează de consoarta lui, Elena, şi îi acordă prerogative multiple. Lângă ea trăieşte sentimentul de protecţie şi siguranţă pe care mama lui nu i le-a dat niciodată, iar faptul că Elena era mai în vârstă decât el i-a oferit un mare confort psihic. Mediul sărac în care s-a născut i-a creat şi complexul de popor oropsit, manifestat prin lupta sa de eliberare naţională de sub jugul «capitalismului exploatator », prin politica de creştere demografică şi prin crearea unui nivel minim de trai pentru populaţie – locul de muncă şi apartamentul la bloc”, spune specialistul.

Buzele şi bărbia dezvăluie că era un ins supus

„Fizionomia lui Ceauşescu prezintă un etaj superior (frunte, tâmple, ochi) foarte Sorin Negruți e autorul unei cårți de personologievast. Asta înseamnă că el dispunea de resurse intelectuale semnificative, înfăţişate tocmai prin capacităţile deosebite de care a dat dovadă pe scena politică internaţională. Nasul, gura şi buzele exprimă latura afectivă a personalităţii. La Ceauşescu, acestea erau bine conturate, ceea ce indică o înclinaţie deosebită spre dialog şi conciliere. Manifestarea inversă a dictatorului a fost determinată de experienţele nefericite din viaţa sa care l-au făcut să fie închis în el şi circumspect. Pentru că buzele şi bărbia formează o zonă mai mică decât fruntea, indică o capacitate de supunere, manifestată prin poziţia de subordonare faţă de Moscova şi dependenţa extremă faţă de persoana cea mai importantă din viaţa lui – Elena Ceauşescu”, a concluzionat Negruţi după studierea fotografiilor.

Semnătura îl descria drept o persoană ambiţioasă

„Scrisul lui Ceauşescu este foarte înclinat, ascendent, cu un „N” liniar şi mult amplificat, iar parafa este o linie de la dreapta la stânga. Aceste detalii se pot traduce astfel: o ambiţie care depăşeşte mijloacele, meritele şi posibilităţile personale. Există, de asemenea, o tendinţă exagerată de a valoriza fapte, persoane sau lucruri, o dorinţă de a guverna destinele altora, de putere, dar şi putere creatoare”, spune Negruţi.

Dictatura Ceaușescu și noua generație

Tinerii din ziua de astăzi nu sunt și nici nu par să fi fost foarte interesați de fosta dictatură comunistă sau de președintele socialist Nicolae Ceaușescu. Chiar dacă apare în manualele școlare încă din clasele gimnaziale, elevii nu catadicsesc să învețe mai nimic despre Revoluția din 1989 care a schimbat destinul României.

Sursa: libertatea.ro

Ultimile din

Mergi la SUS