Press "Enter" to skip to content

De ce ni se pare că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim?

Majoritatea oamenilor au senzaţia că, pe măsură ce înaintează în vârstă, timpul se scurge cu o viteză mult mai mare. Nu este o iluzie, există o teorie care explică această percepţie asupra timpului şi există, de asemenea, soluţii pentru a nu mai pierde noţiunea timpului. Ţi se întâmplă des să te întrebi cum a trecut atât de repede un an sau când au crescut atât de mult copiii ori nepoţii? Îţi faci planuri pentru concediul de vară, dar ai impresia că parcă ieri făceai asta pentru sejurul de anul trecut? Senzaţia că timpul se comprimă pe măsură de înaintăm în vârstă este poate fi explicată ştiinţific.

Cred că toți am avut impresia că, odată cu înaintarea în vârstă, timpul trece mai repede. Atunci când te gândești la copilărie, îți aduci aminte că zilele parcă nu se mai terminau.

Aceasta nu este doar o impresie. Într-adevăr, percepția asupra timpului este accelerată pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Cea mai plauzibilă dintre acestea este propunerea psihologului Pierre Janet din 1877. Acesta spunea că timpul pare că trece mai repede când îmbătrânim, deoarece fiecare nouă experiență este o fracțiune mai mică, care face parte dintr-un întreg – durata vieții noastre.

„Când ai cinci ani, un an reprezintă 20% din viața ta. Când ai 50 de ani, cifrele se schimbă și un an ajunge să reprezinte doar 2%”.

Cu alte cuvinte, această idee a fost reiterată și de Maximilian Kiener prin site-ul său. În introducere, site-ul precizează că acest fenomen are loc pentru că percepem timpul relativ raportat la absolutul cu care îl putem compara.

„Atunci când ai o lună de viață, o săptămână este un sfert din întreaga ta existență, iar spre sfârșitul primului an, devine doar a 50-a parte”, mai menționează acest site.

Wittman și Lehnhoff au o altă ipoteză care se leagă de presiunea sub care, câteodată, timpul te pune. Aceștia susțin că timpul pare că trece mai repede atunci când ești sub presiune. Aceasta este o ipoteză destul de logică, având în vedere că între 16 și 50 de ani luăm multe decizii sub presiune.

De exemplu, închipuie-ți că ai 50 de ani și încă nu ți-ai atins scopul pe care îl urmăreai în carieră. Când  realizezi că mai ai în jur de 15 ani să faci asta, timpul parcă începe să ia la goană și îți dai seama că mai ai destul de puțin la dispoziție.

În acest sens, există nenumărate ipoteze care încearcă să-ți explice de ce anumite lucruri, care odată păreau că necesită mult timp, acum trec cu o viteză cu care nu reușești să ții pasul.

Specialistul în neuroştiinţe David Eagleman, de la Colegiul de Medicină Baylor, din Houston (SUA), a găsit explicaţia pentru această percepţie asupra timpului.

Specialistul în neuroştiinţe David Eagleman, de la Colegiul de Medicină Baylor, din Houston (SUA), a găsit explicaţia pentru această percepţie asupra timpului. Când avea opt ani, povesteşte specialistul pentru Newyorker.com, a alunecat de pe acoperiş, iar cele câteva secunde de cădere în gol i-au părut atunci interminabile. Îşi aminteşte şi acum detalii pe care a avut timp să le observe în cădere, precum deşertul care se întindea în zare, bucăţile din acoperiş de care a încercat să se prindă şi fiecare mişcare pe care a făcut-o. A fost un moment de linişte deplină şi de maximă acuitate a simţurilor. În anii ce au urmat, David Eagleman a adunat sute de poveşti asemănătoare şi aproape toate aveau aceeaşi concluzie: în situaţii care pun în pericol viaţa, timpul se scurge cu încetinitorul. ”Timpul este elastic precum cauciucul. Se dilată atunci când acumulezi informaţii noi şi se contractă când te foloseşti de informaţii familiare, deja existente”, explică specialistul în neuroştiinţe pentru publicaţia BusinessInsider.com. Pe măsură ce lumea devine familiară, învăţăm mai puţin şi chiar avem tendinţa să căutăm acele informaţii sau experienţe care se potrivesc cu ceea ce cunoaştem deja.  Altfel spus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, suntem mai puţin deschişi la noutate, la explorare, la aventură. De modul în care ne petrecem timpul depinde percepţia pe care o avem asupra lui. Putem scăpa de această senzaţie de trecere rapidă a timpului prin câteva metode: Caută experienţe noi, care să combată rutina În tinereţe, putem avea experienţe noi în fiecare oră din zi. Atunci suntem mai receptivi, iar capacitatea de învăţare este mare. Pe măsură ce anii trec, unele dintre aceste experienţe se transformă, de multe ori fără să realizăm, în rutină. Iar obiceiurile de zi cu zi nu stimulează procesele de învăţare. Aşa se face că zilele şi săptămânile încep să treacă lin, fără să le putem ”lega” de evenimente memorabile. Dinah Avni-Babad şi Ilana Ritov, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au testat, în cadrul unui experiment, percepţia oamenilor asupra obiceiurilor considerate de rutină. Concluzia lor: participanţii la studiu au avut impresia că au durat mai puţin decât în realitate. Poţi scăpa de senzaţia că timpul trece prea repede învăţând lucruri noi, dezvoltându-ţi abilităţi noi şi implicându-te în diverse proiecte. Studiază, pune întrebări şi stimulează-ţi curiozitatea.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO