Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Dacă observați un ganglion mărit, mergeți la medic. Boala pe care o persoană din zece o are fără să știe.

in Sanatate de

Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste frecventa hepatitelor B si C. Sunt boli severe, ciudate, costisitoare.

Una din zece persoane este afectată de o forma cronică de hepatită cu virusurile B sau C, fără să știe. VIRUSUL B.

Hepatita virala B este provocata de virusul hepatitic B (VHB) si are in prezent o evolutie endemica. Se apreciaza ca in fiecare an se inregistreaza peste 50 de milioane de nou-infectati pe glob, iar in Romania frecventa cazurilor este mai mare la copii si tineri pana la 18 ani si la persoanele de sex masculin.

Boala se transmite prin sange si netratata poate evolua spre hepatita cronica si cancer hepatic, afectiuni al caror tratament este cu mult mai costisitor decat prevenirea si tratamentul din faza incipienta, solutia ultima fiind transplantul hepatic.

VIRUSUL C. Hepatita virala C este provocata de virusul hepatitic C (VHC)

si afecteaza in prezent mai mult de 170 de milioane de persoane din toata lumea. Boala este cu atat mai periculoasa cu cat 80% din persoanele infectate nu prezinta simptomatologie.

Netratata, hepatita C conduce la ciroza si cancer de ficat, mare parte din pacienti necesitand interventii de transplant de ficat. Tratamentul hepatitei C a inregistrat progrese majore in doar 15 ani.

Astazi, noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50%-80% dintre cei infectati.
Din acest motiv, infecționiștii recomandă să mergeți să vă testați. Hepatita cronică B, spre exemplu, nu afectează doar ficatul. Virusul poate genera unele forme de cancer.

Mai mult de jumătate dintre pacienții care au aceste virusuri nu au modificări la analizele uzuale și nu au de unde să știe.

Majoritatea pacienților nu au simptome specifice, oboseala da, dar cine nu e obosit”, a spus dr. Maria Culinescu, medic specialist boli infecțioase.

De aceea, când vă faceți analizele uzuale, cereți și testările pentru virusurile hepatitice B si C. Din 1995, toți nou-născuții au fost vaccinați împotriva virusul hepatitic B. Au obținut, astfel, anticorpi, deci imunitate.

Anticorpii recunosc structura virusului și formează complexe, care ulterior se elimină. Acesta este mecanismul care protejează de boală.

Dacă vă testați, iar rezultatul este negativ, se recomandă imunizarea indiferent de vârstă.

„Din păcate, virusul B este implicat în producerea limfoamelor sau a leucemiilor, el nu stă închis în ficat ci intră și în alte organe, printre care și ganglionii limfatici și determină acolo înmulțirea aberantă a celulelor, deci cancer”, a spus dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecțioase.

Toți pacienții care poartă virusul B trebuie monitorizați clinic și prin analize specifice o dată la șase luni. De asemenea, dacă obervați un glanglion mărit și nu îl legați de nicio infecție acută din zona respectivă, mergeți la medic.

„Dacă persistă prezența unui glanglion mărit, el trebuie scos și făcut un examen histopatologic, ca să ia din timp în evidență boala”, a recomandat dr. Adriana Motoc Medic, primar boli infecțioase.

De asemenea, e recomandată testarea pentru virusul hepatitic B. 2% dintre pacienții care au fost infectați cu acest micro-oganism se vindeca spontan. Pentru ceilalți, e nevoie de medicamente care să țină sub control infecția.

Virusul se transmite prin orice instrument infectat care străpunge pielea. De asemenea, se poate lua și prin contacte intime fără prezervativ.

Surse: www.doctorulzilei.ro

jurnalul.ro


Ultimile din

Mergi la SUS