Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Daca nu se poate fura nu acceptam nici ajutor! Comoara ascunsă a Dunării este ignorată de autorități, deși UE ne-ar fi dat bani s-o salvăm

in Curiozitati/ExtraNews de

Al doilea sit ca mărime din ţară, după Sarmizegetusa se afundă, din păcate, în apele nemiloase ale Dunării. Ruinele cetăţii Vicina din insula Păcuiul lui Soare, unul din oraşele dispărute din România, a devenit una dintre atracţiile judeţului Călăraşi.

E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi la unul dintre oraşele dispărute din România trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Călătoria până la Păcuiul lui Soare te poată într-o lume magnifică. Descoperi o plajă cochetă, cu nisip fin, unde te poţi bronza în voie. Un peisaj de poveste. Dacă te încumeţi să porneşti printre tufişuri şi copaci vei descoperi cetatea. Zidurile vechi, construite din pietre imense, sunt acoperite de buruieni. Printre hăţişuri, drumul e o adevărată aventură: fiecare pas e o victorie, iar fiecare piatră răsărită – o descoperire. Dacă mergi de-a lungul pietrelor ajungi din nou la Dunăre. Mai mult de trei sferturi din cetate e scufundată, iar dacă apa e limpede o poţi observa cu uşurinţă.

Daniel Ştefan, director de dezvoltare în Consiliul Judeţean Călăraşi răspunde de centrul de afaceri Călăraşi Bussines Center şi spune că în primii 5 ani, până în 2014, aici s-a organizat un eveniment pe trimestru pentru că aşa cereau directivele UE de unde au venit banii. După 2014, nu prea s-a mai întâmplat mare lucru. Acum clădirea a fost oferită biroului regional pentru cooperare româno-bulgară și a ajuns un spaţiu de depozitare.

Aici se analizează proiecte şi se împart fonduri europene pentru toată graniţa româno-bulgară.

80 de milioane de euro puteau să fie folosiţi pentru dragare, diguri, porturi şi multe altele. Dar nu au fost cereri. Instituţiile statului ştiau de aceşti bani dar n-au făcut nimic.

Aproape de Călăraşi pe 6 kilometri se întinde Ostrovul Păcuiul lui Soare care ascunde o adevărată comoară: ruinele unei cetăţi. Arheologii spun că aici ar fi cetatea Vicina ridicată de bizantini între anii 972-976 şi ajunsă un important oraş port în secolul al XIII- XIV.

Puţină lume ştie de existenţa acestui loc. La un debit mare al Dunării, zidul cetăţii dispare în apă. Locul a fost descoperit la începutul anilor 1950. Atunci se mai vedea 25 % din cetate. Acum, a mai rămas în picioare doar 15 % şi an de an apele își iau partea din ea.

Sunt arheologi care susţin că acest loc este al doilea a mărime şi importantă după Sarmisegetusa. Bani europeni puteau fi luaţi pentru salvarea şi valorificarea cetăţii, dar nimeni nu a solicitat.

Potrivit istoricilor, cetatea Vicina a fost ridicată pe insula numită acum Păcuiul lui Soare, de împăraţii Bizantului, după anul 971, o dată cu reinstaurarea puterii lor la gurile Dunării de Jos. Situată într-o zonă instabilă din punct de vedere politic, cetatea a fost distrusă şi refăcută de mai multe ori. La scurt timp de la construirea, locul a fost distrus de populaţiile bulgare care s-au revoltat contra Bizanţului. A fost reconstruită în jurul anului 1000, funcţionând ca important centru comercial.

Legendele monştrilor

În secolele care au urmat, insula Păcuiul lui Soare a devenit asemenea unui tărâm din poveste, legendele despre existenţa unor monştri circulând printre localnici. În marea lor majoritate pescari, secole la rând s-a împământenit ideea unei legende despre “Samca Samodiva”, fiinţă mitologică – amestec de zână  şi dragon subacvatic, pusă să apere vestigiile străvechii cetăţi părăsite de secole.


Ultimile din

CULTURA ZMEURULUI

Zmeurul este un semiarbust valoros care creste spontan in tara noastra dar
Mergi la SUS