Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum trebuie sa procedezi pentru a-ti mentine masina in parametri optimi de functionare pe timp de iarna

in Curiozitati de

Stim cu totii ca iarna nu este deloc prietenoasa cu atat mai putin pentru masini. Stim ca vrei sa iti protejezi motorul asa ca iti spun cand ar trebui sa il incalzesti.

Unii spun ca NU ar trebui sa incalzesti motorul pe loc. Iata de ce!

Decizia finala este a ta. Nu ar strica sa citesti cu atentie cartea masinii. In general constructorul iti spune cum trebuie sa procedezi pentru a-ti mentine masina in parametri optimi de functionare.

1. Consumul de carburant

Cu cat incalzesti motorul mai repede, cu atat consumul va fi mai mic. Daca il turezi cand stai pe loc vei consuma mai mult.

2. La masinile de ultima generatie, fluidele se incalzesc mai greu

La masinile de ultima generatie, fluidele se incalzesc mai greu. In cazul in care motorul functioneaza cu fluidele mai dense o perioada de timp mai lunga, atunci motorul se va uza.

3. Polueaza mult

Poate ca e ultima ta grija, dar daca te uiti pe geam si vezi cat de rebela si capricioasa este vremea, ar trebui sa te gandesti mai bine cand dai drumul la noxe. Sunt mult state care interzic prin lege sa lasi motorul pornit!

4. Economie la carburant

Nu e bine sa lasi motorul sa se incalzeasca pe loc, insa si pornitul la drum cu motorul rece are dezavantaje: daca pleci prea repede faci economie la carburant, dar daca pleci la drum dupa ce astepti putin, iti menajezi motorul. Diferenta e la bani: 10 lei in plus la benzina sau sute de lei in reconditionarea motorului. Stim amandoi ce alegi!

5. Lasa motorul sa mearga cel mult 2 minute

Daca pleci la drum imediat ce ai pornit masina, uleiul – devenit vascos din cauza frigului, nu poate ajunge in partea superioara si asta nu face bine masinii tale.

Solutia este undeva la mijloc! Cu alte cuvinte, specialistii in masini spun ca ar trebui sa lasi motorul sa mearga cel mult 2 minute la relanti, pana cand uleiul ajunge la toate componentele si le unge corespunzator. In acest fel te asiguri ca protejezi pompa de ulei si nu risti pierderi de ulei.

6. Porneste si aerul conditionat

Daca vrei sa fii suta la suta sigur ca ai ales varianta cea mai buna, atunci ar trebui sa pornesti si aerul conditionat. In acest fel, motorul va angrena compresorul. Cu cat sarcina este mai mare, cu atat incalzirea va fi mai rapida.

In plus, daca procedezi asa mai ai un avantaj – aerul conditionat te ajuta sa iti dezgheti geamurile mai repede si mai usor. Sursa: cars.ro

Ultimile din

Mergi la SUS