Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum se realizează corect tăierea trandafirilor! Respecta aceste sfaturi si vei avea cele mai minunate flori

in Diverse de

1. Unelte necesare

Tunderea trandafirilor in acest anotimp este o necesitate pentru a-i pregati de intrarea in stare vegetativa. Indepartarea ramurilor lungi ale trandafirilor este necesara astfel incat acestea sa nu fie distruse de zapada sau de vantul iernii. Vei avea nevoie de doua foarfeci, dintre care una cu maner lung si o pereche de manusi groase care sa te protejeze de spini. Asigura-te ca uneltele sunt ascutite.

2. Privire de ansamblu

Priveste tufa de trandafiri in ansamblu, dar incepe intotdeauna operatiunea de taiere din partea de jos a acesteia. Indeparteaza lastarii lacomi aparuti si apoi continua taierea ramurilor din centrul tufei, pentru a crea o zona aerisita.

3. Taieturi curate

Taie cam la o treime din lungimea ramurii, la un centimetru de cel mai apropiat lastar. Taierea se face in unghi de 45 de grade, iar marginea trebuie taiata curat. Orice taietura neregulata trebuie ajustata pentru a nu lasa daunatorii sa atace planta.

4. Indeparteaza ramurile vechi

Ramurile imbatranite vor trebui indepartate prin taieri succesive. Taie pana cand vezi o culoarea alba in mijlocul taieturii. Este semnul ca de acolo ramura se poate regenera.

5. Sigileaza taietura

Daca vrei sa te asiguri ca trandafirii proaspat taiati nu vor pica prada atacului daunatorilor, poti sigila taieturile cu clei produs de pomii fructiferi din gradina ta. Aduna clei de pe trunchiurile de prun sau de visin, dizolva-l in apa si apoi sigileaza capetele scurtate ale ramurilor de trandafir.

6. Acopera radacinile

Pentru un somn de iarna cat mai linistit al trandafirilor tai, este bine sa ridici un musuroi de pamant in jurul tufei de trandafiri. Acesta va trebui indepartat abia la primavara, pana atunci avand rolul de a proteja radacina plantei de ger.

In cazul in care vreti sa aveti o tufa mai pufoasa de trandafiri,taiati ramurile care dau in exterior,de deasupra mugurilor.

In cazul in care doriti o tufa verticala,taiati ramurile din interior,de deasupra mugurilor. In functie de varsta tufelor,trebuie sa stiti sa taiati corect ramurile. Spre exemplu,plantele de un an se curata la jumatate din inaltime.In al doilea an,iau nastere 2-3 lastari pe fiecare ramura,acestia crescand din tulpina de baza.

Acestia nu trebuie taiati de la baza.

Ramurelele de un an se taie la mugurii de sus care sunt mai bine pozitionati sub butoanele care au inflorit,iar ramurelele de doi ani se taie la 2-3 muguri de la baza. In cazul trandafirilor maturi,inlaturati complet ramurelele scurte,moarte ,care au crescut dupa ce au fost taiate anul trecut.

Daca vreti sa aveti cele mai frumoase flori,taiati lastarii laterali de orice grosime care cresc spre centrul tufei.

Ultimile din

Mergi la SUS