Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum reacționăm în cazul unei urgențe medicale. Informația simplă care salvează vieți

in Sanatate de

Cursul de prim ajutor poate salva vieți. Din 100 de români, dacă sunt doi care au noțiuni de bază despre salvarea unei persoane. Așa că, în fiecare an, sute de oameni mor, în așteptarea ambulanței.

Stăm și ne uităm la ei. Dincolo de moralitate, suntem obligați prin lege să ajutăm un om care moare lângă noi. Dar pentru asta, trebuie să învățăm cum să o facem, ca să nu îl chinuim și mai tare și ca să fim și noi în siguranță. Un curs durează doua zile. 12 ore în care înveți să salvezi viața unui om. Uneori, poate, cineva drag.
Luca a murit în 2015, după ce s-a înecat cu mâncare. Vasile Vlașin, tatăl lui, povestește cum s-ar fi putut evita tragedia prin cunoașterea unor noțiuni elementare salvatoare de viață.

„Noi am făcut tot ce am știut în acele momente. Luca s-a înecat cu mâncare mestecată. Cu bol alimentar. Cu o pastă pe care el o tot ținea și o mesteca”, povestește Vasile Vlaşin, tatăl.

„Și a fost așezat pe spate. Fără ca soția să știe că el mai are în guriță mâncare. Când a fost așezat pe spate pentru schimbatul scutecelului el a plâns. Ca orice copil. Și pe fondul acela: plâns, spate, mâncare în gură. El a aspirat cu forță acea pastă care i-a obturat total căile respiratorii.
A durat 6 ore până s-a ajuns la Cluj la un videobronhoscop. I-au fost eliberate căile respiratorii, însă se instalase deja leziuni ireversibile ale creierului și ulterior moarte cerebrală. Luca a mai rămas 49 de zile în starea aceasta până când organismul a cedat și asta a fost”, adaugă Vasile Vlaşin.

„Dacă noi am fi ştiut atunci ceea ce ştim astăzi, Luca ar fi avut o şansă în plus la viaţă. Acesta este motivul pentru care am decis să facem ceea ce facem pentru ca nimeni niciodată să nu mai trăiască nici drama şi nici regretele”, precizează tatăl lui Luca.

Nimeni nu trebuie să-și pună vreodată întrebarea „Cum ar fi fost dacă aș fi știut să intervin?”. Este gândul care i-a facut pe soții Vlaşin din Baia Mare să deschidă asociația Părinți Salvatori, după ce baiatul lor a murit, cu ei în casă. Din 2016 si pana acum, prin asociație, au reușit să învețe peste șase mii de oameni, gratuit, cum sa acorde primul ajutor.

În cazul unui stop cardio-respirator, un om poate supraviețui, dacă se intervine în primele 6 minute.
După 6 minute, persoana poate să supravieţuiască, dar cu grave leziuni ale creierului

Ambulanţele ajung, în medie, în 11-12 minute la o urgenţă.

Oricine se poate înscrie pentru a urma cursurile de prim ajutor.

„10 minute în cadrul unui stop cardio-respirator sunt momente cruciale. Dacă suntem lângă pacientul aflat în stop cardio-respirator și acționăm numaidecât îi putem da șansa acelui pacient să trăiască. Pe când dacă stăm doar și ne uităm la el… cele 10 minute… acel pacient nu va mai avea acele șanse pe care le avea dacă știam ce să facem. Cum să acționăm. Sunt multe situațiile în care Primul ajutor poate să facă diferența între viață și moarte. Oamenilor le e frică. Oamenilor le e frică să acționeze. Le e frică să se apropie de pacienți. Ei consideră că dacă doar au sunat acolo s-a încheiat activitatea lor. Eu am sunat, mi-am făcut datoria de cetățean. Restul e datoria voastră ca serviciu de ambulanță”. Iulia Rudaru, asistent medical şef, Ambulanţa Bucureşti-Ilfov

Legea sănătăţii obligă fiecare cetăţean să anunţe la 112 o urgenţă şi să acorde primul ajutor, la indicaţiile primite prin telefon.

Codul Penal prevede închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă pentru cei care pot, dar nu ajută persoanele aflate în pericol.

Iulia Rudaru, asistent medical şef, Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: „Păi normal ar trebui să stăm acolo, să așteptăm și să acceptăm ceea ce ne spun operatoarele. Pentru că operatoarea te întreabă: vrei, nu vrei? Poți, nu poți? Cu toții avem telefoane deștepte, putem da pe speaker și să ascultăm ce ne învață operatoarea. Ne-ar fi mult mai ușor. Și pentru noi și pentru pacient, mai ales pentru pacient”.
În noiembrie 2017, un bărbat a murit, după ce echipajul de la o ambulanţă privată nu a ştiut să-i acorde primul ajutor.

În februarie 2018, unui sindicalist i s-a făcut rău în timpul unei întâlniri la ministerul sănătăţii.

Sursa: all4romania.eu

Ultimile din

Mergi la SUS