Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Credite garantate de stat! Românii care împrumută zeci de mii de euro şi la cât ajunge rata lunară.

in ExtraNews de

Chiria, studiile sau nunta pot fi o mare problemă financiară în aceste vremuri pentru tinerii din România. Un credit garantat de stat poate da un alt start în viaţă. Andreea a făcut un astfel de împrumut pentru a-şi plăti taxa la facultate. „Studiez la Facultatea de Limbi Străine, la Universitatea Bucureşti. Ce mi se pare mie cel mai mare avantaj este dobânda subvenţionată. Taxa la mine la facultate este în jur de 4.000 de lei pe an”, spune Andreea, studentă.

Credite pentru tineri. Câţi bani pot obţine

Împrumutul maxim pentru un student este de 50.000 de lei. Banii trebuie restituiţi în 10 ani. Rata în acest caz este în jur de 400 de lei pe lună, iar dobânda e suportată în întregime de stat. „Dacă nu este salariat, angajat sau nu are nicio sursă de venit, studentul poate veni la bancă cu orice codebitor doreşte, fie că este o rudă, fie că este un prieten”, declară George Ciubotariu, Ministerul Familiei.

Pentru familiile tinere, condiţiile sunt diferite. Se pot împrumuta cu 75.000 de lei, la o rată de 700 de lei pe lună. „Cel puțin unul dintre aplicanți trebuie să aibă un venit care să permită rambursarea unei rate. Și trebuie să vină cu acele propuneri de cheltuieli pe care le vor face din aceste credite. Sunt programe neacoperite de alte produse bancare”, a precizat Andreea Surcel, Fondul Român de Garantare.

Costuri acoperite prin programul Family Start

„Prin programul Family Start, tinerii își pot achita nunta, cheltuielile pentru copil, pentru îngrijirea și educația acestuia, dar și avansul pentru o mașină de familie sau pentru o locuință. În cazul studenților, prin programul Student Invest, aceștia își pot achita cheltuielile pentru facultate, pentru chiria pe perioada studiilor, dar și pentru evenimentele care țin de educația lor”, spune Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

„Mi se pare un program interesant, mai ales că la noi nu cred că a fost un program pentru studii înainte”, crede un tânăr. „Eu personal n-aș accesa, dar acum depinde și de ce mă interesează pe mine și de ce beneficii ar aduce și pe cât timp se face creditul”, spune un altul. „E prea mic ajutorul, la ce are nevoie o familie, o tânără familie în ziua de astăzi”, este de părere cineva, în vreme ce altă persoană afirmă: „Da, de ce nu? Aș accesa”.

Băncile nu impun condiţii speciale celor care vor să ia un împrumut garantat de stat. „Se calculează un grad maxim de îndatorare. Şi obligatoriu trebuie să aibă un istoric favorabil la biroul de credit, ca să poată să fie eligibili”, arată Adrian Moraru, director general bancă.

Plafoane majorate în 2023

Plafoanele pentru Student Invest şi Family Start vor creşte în acest an. De la 50.000 lei la 75.000 lei pentru Student Invest şi de la  75.000 lei la 150.000 lei, la Family Start.

Ultimile din

Mergi la SUS