Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Coreea de Nord a efectuat cel mai puternic test nuclear. Avertismentele transmise de SUA cu privire la testele nucleare

in ExtraNews de

Doua bombardiere americane B-1B au survolat marti Coreea de Sud intr-o demonstratie de forta impotriva Coreei de Nord, dupa patru zile de la cel de-al cincilea test nuclear al acesteia, relateaza France Presse.

Aparatele supersonice au intrat in spatiul aerian sud-coreean in jurul orei 10:00 (01:00 GMT), survoland baza aeriana americana Osan de la Pyeongtaek, situata la aproximativ 64 km sud de Seul.

Fiecare aparat, provenind de la baza aeriana Andersen din Guam, in Pacific, era escortat de avioane de vanatoare americane si sud-coreene.

„Demonstratia de astazi este doar un exemplu din larga gama a capacitatilor acestei aliante solide care urmareste sa furnizeze si sa intareasca descurajarea”, a declarat generalul Vincent Brooks, comandant al fortelor americane in Coreea de Sud.

Testul nuclear nord-coreean constituie o escaladare periculoasa si prezinta o amenintare inacceptabila”, a adaugat generalul american, reafirmand „angajamentul de nezdruncinat” al SUA in apararea aliatilor sai din regiune.

SUA „vor lua masurile necesare pentru a ajunge la aceasta, prin operatiuni similare celei de astazi si prin desfasurarea bateriei THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) in Peninsula Coreeana”, a adaugat el, referindu-se la scutul antiracheta american care urmeaza sa fie instalat in Coreea de Sud.

China s-a opus ferm desfasurarii acestor echipamente ultrasofisticate atat de aproape de teritoriul sau, estimand ca ele ar putea servi la supravegherea propriilor sale sisteme militare.

Opozitia sud-coreeana este de asemenea ostila, apreciind ca THAAD nu poate decat sa invenineze situatia regionala.

Survolurile de marti „au scopul de a adresa un avertisment clar Coreii de Nord cu privire la testele sale nucleare pentru a impiedica orice provocare suplimentara”, a declarat jurnalistilor Moon Sang-Gyun, purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii.

Washingtonul efectuase deja astfel de zboruri ca raspuns la testele nucleare precedente ale Phenianului.

Circa 28.500 de militari americani sunt desfasurati in Coreea de Sud.

Coreea de Nord, care si-a multiplicat in ultimele luni testele nucleare, a efectuat vineri cel mai puternic test nuclear al sau, realizat ca si precedentele la centrul de la Punggye-ri, in nord-estul tarii. Phenianul a afirmat ca a testat o ogiva nucleara susceptibila sa fie montata pe o racheta. Miniaturizarea incarcaturilor este unul din aspectele-cheie ale oricarui program nuclear militar, pentru ca importanta descurajarii tine de asemenea de capacitatea de proiectare a bombelor, noteaza AFP.

Ultimile din

Mergi la SUS