Controale de amploare la asistații sociali! Cei cu nereguli, obligați să dea banii înapoi

in ExtraNews de

Banii din ajutoarele sociale dați înapoi statului! În această perioadă se fac controale realizate de Agențiile Județeane pentru Plăți și Inspecție Socialăcare vizează dosarele de beneficii sociale. Cei descoperiți cu nereguli trebuie să înapoieze sumele încasate ilegal de la stat!

Numai în județul Botoșani au fost verificate 575 de dosare de beneficii sociale din care au fost identificate 129 dosare cu nereguli. Astfel, au fost depistate 108 cazuri în care nu au fost declarate în totalitate veniturile familiei sau ale persoanei singure, iar în alte câteva cazuri fie titularul, persoană aptă de muncă nu s-a aflat în evidența agenției pentru ocuparea forței de muncă, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, fie numărul de zile de muncă nu a fost calculat cu respectarea prevederilor legale.

”Pentru neregulile identificate la dosarele verificate la 129 titulari, au fost dispuse un număr de 116 măsuri de remediere a deficiențelor, din care, 109 măsuri cu impact financiar . Cazurile identificate de nedeclarare a veniturilor realizate de către toți beneficiarii ajutoarelor sociale, aflați în plată, au fost obținute prin suprapunerea cu datele furnizate de ANAF – Baza de date națională privind asigurații și a celor transmise de către Casa Națională de Pensii”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani, potrivit www.botosaninews.ro.

Beneficiarii de ajutor social de la stat pot rămâne fără banii primiți lunar dacă refuză un loc de muncă, chiar și sezonie O lege aprobată anul trecut și publicată în Monitorul Oficial prevede ca beneficiarii de ajutor social de la stat să rămână fără banii primiți lunar dacă refuză un loc de muncă, chiar și sezonier, o singură dată față de trei ori cât prevedea vechea legislație.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care a fost aprobată în Parlament pe 20 iulie cu 274 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Proiectul a fost depus de deputatul PNL Florin Roman în 2017. ”E lege: refuzi un loc de muncă, nu mai primești ajutor social. Amendamentul meu, susținut împreună cu deputatul Alexandru Baiesan, a trecut de votul final. 280 de colegi au votat și de azi e literă de lege. O lege împotriva puturoșilor, nu împotriva celor care au cu cu adevărat nevoie de sprijin.

Sunt 220.000 de beneficiari de venit minim garantat! Pe mulți dintre ei îi găsiți prin cârciumi, refuză să-și trimită copiii la școală și trăiesc pe spinarea statului. S-a terminat! Mulțumesc celor care au votat împotriva puturoșilor! La muncă, nu la întins mâna!”, a postat liberarul pe pagina personală de Facebook când legea a fost votată.