Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru: Atenție la intoxicația cu antigel! 100 ml pot ucide chiar și un adult de 70 de kilograme

in Sanatate de

Atenție la intoxicația cu antigel! 100 ml pot ucide chiar și un adult de 70 de kilograme. Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe a dat câte sfaturi extrem de utile.

Mergeți imediat la spital dacă ați băut asta. Atenție la intoxicația cu antigel (etilenglicol). Cele mai multe intoxicații se înregistrează la copii. În ultimele 2 săptămâni au fost 5 cazuri. Ultimul chiar ieri la un bărbat de 84 de ani din Dumești aflat acum în stare critică.

Ce trebuie să știți:

Este una dintre cele mai toxice substanțe (utilizat ca antigel și lichid de frână).
Depozitarea în recipiente neetichetate, culoarea și mirosul nespecifice, gustul dulce, fac acest toxic foarte ușor de confundat cu diferite lichide de uz casnic.
Cel mai frecvent este confundat cu alte băuturi alcoolice (mai ales că are miros de alcool și gust dulce).
Cele mai multe intoxicații sunt la copii.
Cele mai multe sunt accidentale (confuzie de sticle).
Toxicitatea este dată atât de etilenglicol cât și de produșii de metabolism.
Produșii de metabolism ai etilenglicolului dau acidoza metabolica severă, deprimarea sistemului nervos central, insuficiență renală si cardio-respiratorie acut.
Gravitatea intoxicației depinde de
cantitatea ingerată-chiar și 0,5 ml/kgc (0,5 g/kg) produc efecte toxice. (aproximativ 30 de ml pentru un adult de 70 kg);
vârstă- forme mai severe la copii(!!!);
boli asociate;
rapiditatea tratamentului.
Doza letală este de 1,4 ml/kgc (1,5 g/kg).
Semnele intoxicaţiei nu apar întotdeauna imediat (când s-ar putea lua măsuri eficiente de eliminare a toxicului și antidotism) ci adesea după 4-6 ore de la ingestie
!!! Se manifestă ca starea de ebrietate (ușor de confundat cu cea alcoolică) asociind tulburări digestive (grețuri, vărsături) cu cele tulburări neuro-psihice: bradilalie (vorbește lent și cu greutate), bradisphic, mers ebrios, vertij (ameţeli), euforie, confuzie, somnolenţă, convulsii, până la pierderea cunoştinţei, comă, apnee, colaps.
Există antidot!!! (Fomepizol sau alcool etilic).
Tragediile pot fi evitate prin:
Depozitarea adecvată a toxicelor (spațiu separat, izolat de alte produse de uz casnic, evetual, la care copiii să nu aibă acces).
Menținerea toxicelor în ambalajul original (pe care sunt semnale de avertizare).
Recomandăm ca niciodată să nu fie mutat în sticle obișnuite (risc major de intoxicație prin confuzie de sticle, mai ales că are miros de alcool și gust dulce).

Atenție:

Doar tratamentul rapid (!!! Urgență maximă) creștele șansele de supraviețuire.
De aceea până și simpla suspiciune a unei astfel de intoxicații (date de la anturaj, găsirea de recipiente în vecinătatea pacientului) impune transportul rapid la spital.
În caz de ingestie: pacientul trebuie întotdeauna adus de urgență la spital (pentru eliminarea toxicului, prevenirea instalării leziunilor renale reversibile cât şi pentru a creşte şansele de supravieţuire) chiar dacă nu are niciun simptom!
Numărul intoxicațiilor crește în sezonul rece.

Sursa: libertatea.ro

Ultimile din

Mergi la SUS