O descoperire care ar putea da un avânt economiei românești a fost făcută în comuna Păltiniș din județul Botoșani.
Aici a fost gpsit una dintre cele mai pure și mai mari zăcăminte de ghips din Europa, dar, din păcate pentru țara noastră, el nu a fost exploatat niciodată. Potrivit autorităţilor locale, zăcământul ar putea fi exploatat încontinuu timp de peste 100 de ani. Puritatea zăcământului de ghips este excepțională, de 98,99%.
Zăcămintele de ghips de la Păltiniş se întind pe o suprafaţă importantă și ajung până în Republica Moldova şi în Ucraina, ţări situate la doar câţiva kilometri de comuna botoşăneană cu 2.800 de locuitori.
Descoperirea a fost făcută în anii ’80, iar în perioada comunistă s-au pus planurile de ridicare a unei fabrici la Darabani, oraș situat la numai câțiva kilometri de Păltiniș. Aici urma să se proceseze ghips de cea mai bună calitate. „În Moldova şi Ucraina este valorificat. În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc. În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a ghipsului”, spune primarul de acolo.
Până în prezent, zăcământul din România a rămas neatins.