Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

COLICI INFANTILE! 14 IDEI PENTRU A LINIȘTI PLÂNSETELE

in Sanatate de

Invățații antici au descris pentru prima oară colicile infantile în secolul al VI-lea. Azi, părinții moderni nu mai au probleme în a le descrie. Bebelușul plânge cu sughițuri, își trage genunchii către abdomen și pare să aibă dureri mari. El poate să scoată niște vânturi, să se liniștească și să țipe din nou.

Nimic nu pare să se fi schmibat prea mult de-a lungul secolelor și nimic nu pare să ajute. De regulă, bebelușii cu colici nu pot fi liniștiți cu hrană sau cu un scutec proaspăt, iar episoadele de plâns pot dura câteva ore. Colicile tind să fie mai grave la vârsta de 4-6 săptămaâni și descresc treptat până la 3-4 luni. Deși niciunul dintre remediile oferite mai jos nu va înlătura colicile, cele mai multe au adus ceva ușurare părinților îngrijorați, așa că ar fi bine să le încercați. Și țineți minte, colicile dispar la fel de misterios precum au apărut!

NU VA CHINUȚI SINGUR

Nu exista dovezi convingătoare că bebelușii fac colici pentru că părinții lor sunt stresați sau neliniștiți. Colica bebelușului cu siguranță va produce tensiune sau neliniște. Dar bebelușii sunt sensibili la starea de spirit a părinților iar tensiunile casnice le afecteaza comportamentul. Așa că excludeți alte cauze ale plânsului excesiv, cum ar fi foamea, frigul sau mâncărimile și fiți satisfăcuți că bebelușul nu este bolnav.

PLIMBAȚI-VĂ PRIN ÎNCĂPERE

Întindeți antebrațul cu palma în sus, apoi așezați bebelușul pe braț cu piepul în jos, cu capul în mâna dumneavoastră și picioarele de oricare parte a corpului dvs. Sprijiniți bebelușul cu cealaltă mână și plimbați-vă prin casă cu el în această poziție. Cu siguranță ajută. Totuși, manevrarea excesivă a bebelușului nu e de mare ajutor,  spun specialiștii. Nu e nimic rău în a-l lăsa să plângă puțin, dacă știți că nu e vorba decât de o colică.

OBLIGAȚI BEBELUȘUL SĂ RÂGÂIE

Belelușii cu colici au mai multe gaze abdominale decât normal și e destul de dificil să-i faci să râgâie, spune pediatrul Linda Jonides. Recomandarea ei este să supravegheați poziția bebelușului când este hrănit (în sus este foarte bine) și să-l determinați să râgâie frecvent. Când este hrănit din biberon, puneți-l să râgâie după fiecare 30 g și încercați o varietate de tetine. Mărimea orificiului tetinei nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mică, pentru ca bebelușul să nu înghită prea mult aer când se luptă să controleze curgerea sau să ia suficient lapte. Răsturnati biberonul cu capul în jos: trebuie să se formeze continuu câte o picătură de lapte, dacă mărimea orificiului este cea potrivită. Unii părinți au mare încredere în biberoanele de unică folosință, care sunt probabil, cele mai apropiate ca formă și acțiune de alăptatul la piept.

NU MAI BEȚI LAPTE

Unii specialiști în îngrijirea copilului cred că apariția colicilor se datorează laptelui de vacă transmis de la mamă la copil prin laptele de sân. Deși unele cercetări ridică dubii asupra acestei legături, experții sunt de acord că o alimentație maternă fără lapte de vacă poate să merite încercarea, în special în familiile cu antecedente în alergii. Începeți prin a elimina toate produsele lactate din dietă timp de o săptămână și observați ce se întâmplă. Dacă hrăniți bebelușul cu biberonul, introduceți-i in lapte praf hipoalergic pentru o săptămână de probă. Laptele de soia nu s-a dovedit a fi în special benefic pentru a ține colicile sub control.

VERIFICAȚI RELAȚIA CU DIETA

Este posibil ca unele alimente să declanșeze colici unui bebeluș. Mamele care alăptează la sân trebuie să încerce să vadă dacă există vreo relație între hrana lor și crizele de colici. Potențialii cauzatori de necazuri sunt băuturile cu cofeină, ciocolata, bananele, portocalele, căpșunele, strugurii și alimentele foarte condimentate.

BEA UN CEAI CALMANT, MĂMICO!

Colicile pot fi tratate prin consumarea unui ceai de fenicul sau de mușetel. Teoria este că ceaiul calmant își creeză drum în laptele mamei și liniștește burtica în suferință a bebelușului. În vechime, când plânsul era provocat de colici, mamele îndulceau puțin ceai de mușetel și i-l dădeau bebelușului cu lingurița.totuși, acest remediu nu a fost verificat prin probe clinice, și a da bebelușilor leacuri fără a fi testate științific este discutabil.

ÎNCERCAȚI SĂ ÎNFĂȘAȚI BEBELUȘUL

Înfășatul comod al unui bebeluș într-o păturică are efect calmant. Se recomandă folosirea unui port-bebe pentru a ține copilul, astfel încât mâinile să fie libere ca să faceți alte lucruri.

FOLOSIȚI UN ASPIRATOR ÎN LOCUL UNUI CÂNTEC DE LEAGĂN

Bebelușii cu colici par interesați de zgomotul produs de un aspirator. Știința nu a reușit să explice acest mister. Zgomotul unui aspirator în funcțiune pare să calmeze un bebeluș cu colici spune dr. Green. Unii părinți înregistrează acest zgomot și îl pun când copilul începe să se agite. Alții pur și simplu se apucă să aspire covorul și speră că bebelușului îi vor trece colicile. Dacă țineți bebelușul într-un port-bebe și aspirați în același timp, impactul este dublu. Bebelușul cu colici tace ca prin farmec.

ÎNCERCAȚI TRUCUL CU USCĂTORUL

Așezați bebelușul într-un scăunel pentru copii lipit de un uscător cu centrifugă, astfel încât bebelușul să primească bâzâitul și vibrația prin scăunel. Vibrația calmează realmente un bebeluș cu colici.

LUAȚI BEBELUȘUL LA PLIMBARE

Dacă nici dumneavoastră, nici uscătorul nu mai suportă, așezați bebelușul în scăunelul său din mașină și plecați la plimbare. Le lăsați astfel partenerului și vecinilor o pauză de respirație.

LUAȚI O PAUZĂ

Dacă sunteți suficient de norocoși să aveți părinți, socri sau prieteni care pot avea grijă de bebeluș 1-2 ore, apucați ocazia cu amândouă mâinile pentru a face o plimbare sau a lua masa în oraș spune dr. Amiel. Bebelușul va fi bine și probabil bun ca pâinea caldă iar dumneaoastră veți câștiga liniște și speranță.

ÎNCĂLZIȚI BURTICA

Câteodată o sticlă cu apă nu prea fierbinte sau o pernă electrică fixate la o gradație de jos pe burtica bebelușului ajută spune Jonides. Puneți întotdeauna un prosop între bebeluș și sticla cu apă fierbinte sau înveliți-o într-o cârpă mai groasă.

ȚINEȚI UN JURNAL

Este o idee într-adevăr bună să notați când plânge bebelușul spune Neville. Deseori poate rămâne impresia că bebelușul a fost groaznic 2 ore bune, când în realitate au fost numai 45 de minute. Un jurnal va arăta cât timp plânge bebelușul și, mai important, care ar putea fi cauza.

CUMPĂRAȚI SAU ÎMPRUMUTAȚI UN LEAGĂN MECANIC

O mișcare regulată de balansare pare a avea un efect favorabil în cazul colicilor. Când se leagănă, mulți bebeluși vor fi liniștiți cel puțin cât să luați cina spune Jonides.

CÂND SĂ APELAȚI LA MEDIC?

Dacă apreciați că bebelușul are o colică, asistenta pediatră este cea mai potrivită persoană să vă indice ce aveți de făcut, spune medicul de familie Stephen Amiel. Ea va verifica greutatea bebelușului va cerceta amănunțit modalitățile de alimentare și de eliminare a gazelor și în general vă va încuraja și vă va susține moral. Dacă bebelușul nu este mulțumit, în ciuda hrănirii cu un lapte adecvat, va trebui să cereți sfatul unui medic pentru a exclude o infecție sau alte cauze.

Medicamentele și laptele. Medicația pentru colici infantile este în general zadarnică, dar medicul vă poate prescrie lapte hipoalergenic sau apă de colici, care poate fi cumpărată fără rețetă, însă nesusținută de dovezi că ar fi cât de cât eficace.

Măsuri urgente. Instalarea subită a durerii aparente la un bebeluș, dacă este asociată cu vărsături puternice și refuzul suptului sau plâns continuu fără agitația și tragerea în sus a genunchilor, caracteristice colicilor, spune Dr. Amiel. Bebelușul ar putea avea o infecție gravă sau o formă de blocaj intestinal, de exemplu, o hernie strangulată.

Ajutor pentru mămică. Trebuie, de asemenea, să vă prezentați la medic sau asistenta pediatră daca nu faceți față la solicitările bebelușului când acesta are colici spune dr Amiel. Primele luni de maternitate pot fi dificile și reprezintă o perioada de retragere din societate pentru oricine, în special pentru părinții singuri. Statisticile arată că 10-15% dintre mame suferă de depresie postnatală, o stare gravă câteodată, care necesită tratament.

Semnalele de alarmă includ pierderea calmului în preajma bebelușului, până la puntul de a-i face rău sau a-l învinovăți în mod irațional pentru lucruri cum ar fi un scutec murdar, nervozitate excesivă în raport cu partenerul sau cu alți copii ai familiei, plâns din senin, tristețe, anxietate, panică, pierderea apetitului, tulburări de somn, chiar și când bebelușul este liniștit sau tendință de autodistrugere.

Ultimile din

Mergi la SUS