Ce se intampla cu Ionut Gologan, romanul condamnat la moarte. Anuntul vine din Malaezia

in Extern de

Guvernul din Malaysia a convenit, in unanimitate, sa renunte la pedeapsa automata cu moartea in cazul traficantilor de droguri, insa decizia trebuie aprobata de Parlament inainte de a intra in vigoare, a anuntat luni un ministru citat de Channel News Asia. Dupa ce legea va fi votata in Parlament, romanul Ionut Gologan, dar si ceilalti patru romani arestati in Malaysia pentru trafic de droguri ar putea scapa de pedeaspa cu moartea. 

Cabinetul a decis sa amendeze Legea privind Drogurile Periculoase, din 1952, pentru a le da tribunalelor dreptul de a decide independent sentinta, a explicat ministrul Azalina Othman Said, intr-o nota adresata Parlamentului.

In prezent, legea malaysiana prevede pedeapsa automata cu moartea pentru crima sau trafic de droguri, printre alte infractiuni.

In total, 651 de malaysieni au fost condamnati la moarte din 1992 – majoritatea pentru fapte legate de droguri, a anuntat Azalina.

Deocamdata nu este clar cand va fi votata in Parlament legea amendata, insa analistii se asteapta sa fie aprobata.

Statul malaysian a blocat administrativ executiile in cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, in vederea revizuirii legii, a anuntat anul trecut MAE roman, intr-o referire la cazul romanului Ionut Gologan, arestat in 2012 si condamnat la moarte prin spanzurare in Malaysia pentru trafic de droguri.

Astfel, dupa ce decizia luata de guvernul malaysian va fi pusa in practica atat romanul Ionut Gologan cat si alti patru romani care sunt arestati in aceasta tara pentru trafic de droguri ar putea scapa de pedeapsa cu moartea.

Ionut Gologan a fost prins, in urma cu 5 ani de zile, pe aeroportul din Kuala Lampur cu 2,5 kilograme de droguri de mare risc. A fost dus imediat intr-o puscarie de maxima siguranta, iar magistratii malaezieni l-au condamnat la moarte. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe roman se lupta inca de atunci sa obtina inlocuirea pedepsei capitale.

Al doilea roman condamnat la pedeapsa capitala de catre o instanta din Malaysia este Stefan Coroi, din Timisoara.

Sursa: Bzi.ro