Ce înseamnă, de fapt, ”închisoare cu amânare”, sentinţa definitivă primită de Ilie Năstase

in Politic de

Fostul tenisman Ilie Năstase a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la nouă luni şi zece zile de închisoare cu amânare pentru refuzul de a-i fi recoltate probe biologice şi conducerea unui vehicul având acest drept suspendat. De asemenea, Năstase trebuie să plătească 400 de lei cheltuieli de judecată.

”În baza art.421 pct.1 lit.b C.proc.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de apelantul – inculpat NĂSTASE ILIE şi de apelantul Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti împotriva sentinţei penale nr.145/27.02.2019 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, pronunţate în dosarul nr. 34030/299/2018. În baza art.275 alin.2 C.proc.pen. obligă apelantul – inculpat la plata către stat a sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9.07.2019”, este decizia judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

Sentinţa iniţială pe care au menţinut-o magistraţii prevedea condamnarea lui Ilie Năstase la 9 luni şi 10 zile de închisoare cu amânare, dar şi o serie de alte interdicţii.

”Stabileşte în sarcina inculpatului NĂSTASE ILIE, pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la recoltarea probelor biologice. (…) stabileşte în sarcina inculpatului NĂSTASE ILIE pedeapsa de 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat. (…) contopeşte pedepsele stabilite în sarcina inculpatului în prezenta cauză, în pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1 lună şi 10 zile închisoare (o treime din totalul celeilalte pedepse), rezultând astfel o pedeapsă de 9 luni şi 10 zile închisoare. În baza art. 83 alin.1 Cod penal amână aplicarea pedepsei de 9 luni şi 10 zile închisoare”, se arăta în sentinţa pronunţată de Judecătoria Sectorului 1.

În plus, sentinţa prevede: ”un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

”Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se mai arată în sentinţa magistraţilor.

În mai 2018, Ilie Năstase a ajuns la Poliţie după un scandal cu poliţiştii, care i-au deschis dosar penal pentru că a condus sub influenţa alcoolului.

După numai câteva ore, Năstase a fost din nou oprit de poliţişti în trafi, conducând un scuter, deşi avea permisul suspendat.