Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CE FEL DE SOȚIE EȘTI ȘI CE ROL AI ÎN CĂSNICIA TA?

in Diverse de

Soția-copil, soția-mamă, șotia-infirmieră, soția-amantă…fiecare femeie își asumă un rol în căsnicie și încearcă în felul ei să aibă o viață de cuplu cât mai echilibrată și fericită. Descopera și tu ce fel de soție ești și cum se reflectă acest lucru asupra mariajului tau.
Bărbații trebuie să facă din soțiile lor o prioritate. Numai ața căsniciile lor vor fi cu adevărat fericite, sfătuiește psihiatrul american Scott Haltzmann, consilier marital și profesor la Universitatea Brown din Rhode Island. El și-a dedicat cariera studiului căsniciei și problemelor de cuplu și este autorul unor cărți de referință în domeniu, precum „Secretele soților fericiți: 8 moduri în care poți cuceri inima soției tale pentru totdeauna” sau „Secretele unor căsnicii fericite”.
O viață în doi se construiește cu multă răbdare, dragoste și afecțiune. Dar fiecare femeie are așteptările ei într-o căsnicie. Unele soții sunt autoritare, altele sunt permisive ți lasă totul de la ele, altele fac orice compromis pentru a-și păstra soțul. Dar dr. Scott Haltzmann spune că o căsnicie echilibrată este cea în care cei doi soți își recunosc deopotrivă defectele și calitățile. El vorbește, la modul general, despre 7 tipuri de soții și despre modul în care acestea își conduc căsniciile. Citește și gândește-te care dintre ele ești tu!
SOȚIA-ȘEFĂ
În pofida educației traditionaliste, printre românce soția șefa este foarte des întâlnită. Ea conduce totul în casă, ea dă ordine, ea îi spune soțului ce are de făcut în fiecare zi. Ea îi limitează întâlnirile cu prietenii și activitățile preferate din afara casei. Un pic de autoritate nu strică niciunei soții și nici bărbații nu comentează, spune Haltzmann. Dar, cand întreci limita, relația de cuplu slăbește și începe să devină o obligație neplăcută. Bărbatul se simte privat de independență și are senzația că masculinitatea lui e în pericol.
SOȚIA PENTRU CARE COPIII SUNT TOTUL
Ne place sau nu, majoritatea studiilor sociale susține că, după apariția copiilor, satisfacția vieții de cuplu scade îngrijorător. Și multe soții care devin mame se concentrează doar asupra copiilor, uitând să mai facă loc în viața lor și bărbaților. Din iubite pasionale și soții atente se transformă în mame posesive și nici soților lor nu le permit să intervină în realația lor cu copiii. Dr, Haltzmann le sfătuiește pe aceste femei să nu uite să fie feminine, să ofere dragoste și să ceară dragoste de la soții lor, să nu îi îndepărteze și să îi implice în mod egal în creșterea copiilor. Un asemenea echilibru va menține o căsnicie frumoasă și de lungă durată.
SOȚIA PENTRU CARE SOȚUL ESTE TOTUL
Mai rară această tipologie, dar există. Soția care face totul pentru soț, care trăiește pentru el și se indentifică total cu el. Ea uită de propriile preocupări și activități, de identitatea ei, de cariera și idealurile ei, trăind pentru visurile și planurile soțului. Aceste soții încep să se confunde cu identitatea și realizările soților, uitând să mai trăiască pentru ele însele. Este firesc să fii fericita pentru succesele soțului și să îl încurajezi, dar nu lăsa deoparte propriile idealuri. Femeile îi pot face pe bărbati mai buni, spune Haltzmann, dar nu acceptând doar ce-și doresc aceștia.
SOȚIA-INFIRMIERĂ
Face absolut totul pentru soțul ei ea gătește, ea spăla rufe, ea face curat și nu îi cere lui să o ajute pentru că jobul lui e prea stresant și vine obosit acasă. Când e bolnav, ea cumpăra medicamente, ea îl păzește noaptea, dacă are febră, ea îi pregătește ceaiul. Dar nu se gândește niciodată dacă el va sta lângă patul ei când va fi bolnavă. Problema cu aceste soții care fac totul este că resursele lor se epuizează mai repede decât ar crede. Iar când ajung la epuizare, se prăbușesc și în sufletul lor se adună sentimente negative: frustrare, decepție, depresie, autocompătimire, neputință. Dacă te recunoști în acest rol, este cazul să schimbi lucrurile, să începi să faci mai multe pentru tine și să-ți implici soțul treptat în activitățile casnice.
SOȚIA-MAMĂ
E tipul de femeie care dădăcește pe toată lumea și își îngrijește soțul ca pe un copil. Are impresia că trebuie tot timpul să îl sfătuiasă, să îi dirijeze viața, să controleze tot ce face și, în același timp, să îl cocoloșească cu o iubire maternă. Dacă te recunoști în acest tipar, află că multe soții sunt totodată și „,mame”, pentru că bărbaților le place să fie îngrijiți, așa cum îi îngrijea mama lor. Dar, în spatele unei relații care pare funcțională, stă nevoia egoistă a femeii care vrea ca soțul ei să fie dependent de ea, pe când el începe să simtă că nu este respectat ca bărbat. Până la urmă, niciun barbat nu vrea să fie însurat cu „mama”.
SOȚIA BUNĂ LA TOATE
Este o combinație între super-mama și soția șefă. Ea le face pe toate. Ea muncește și câștigă mai mult decât el, ea crește copiii, ea face cumpărăturile, ea plătește facturile, ea gătește, spală, face lecții,merge la fotbal cu cei mici. Este soția care are impresia că soțul ei nu este în stare de nimic și că este datoria ei să le facă pe toate. Dar, în câțiva ani, o astfel de relație moare de tot. Ea nu se simte apreciată, ajutată și susținută, deși nu îl implică pe el în nimic. Va fi din ce în ce mai nefericită și neglijată, pentru că soțul are timp să se ocupe de tot ce îi place lui, în timp ce ea nu mai are vreme deloc pentru sine. Haltzmann spune că astfel de soții trebuie să învețe să vadă că soțul lor e un tovarăș de viață cu multiple resurse, și nu doar o simplă prezență prin casă. Ele trebuie să lase controlul și să le ceară sprijinul soțior în toate momentele importante.
SOȚIA-FETIȚĂ
Este genul de soție care nu este capabilă să facă nimic important de una singură. Nici în casă nu face mare lucru, pentru că nu este obișnuită să fie o bună gospodină. Soțul plătește facturile, el face cumpărăturile, el conduce mașina, el ia toate deciziile, așa cum făceau părinții ei. La începutul relației poate fi frumos, pentru că bărbatului îi place să le știe el pe toate, să controleze totul, să fie admirat și iubit pentru abilitățile lui. Cu timpul, însă, soșia fetiță va dori să se maturizeze și să își ia viața în propriile mâini, ceea ce poate declanșa conflicte în căsnicie. De aici se vor naște tot felul de resentimente, precum lipsa de respect și de stima de sine. Dacă te recunoști în acest tipar, oricât ți-ar fi de greu, trebuie să te gândești ce îți lipsește cu adevărat și de ce ești atât de dependentă de el. Dr. Haltzmann le sfătuiește pe aceste femei să aibă mai multă încredere în ele.

Ultimile din

Mergi la SUS