Cazul ireal al rulotei doldora de armament aduse ca prin brânză din SUA până la Vaslui.

in ExtraNews de

Un bărbat de 52 de ani cu cetăţenie româno-americană a fost condamnat de Judecătoria Vaslui pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Florinel Olaru, alias Noble Nathaniel Florin, după cum este cunoscut de autorităţile americane, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi obligat la plata unei amenzi penale de 3.700 de lei (transformată în 370 de zile de închisoare în caz de neachitare). Sentinţa nu este definitivă, dosarul aflându-se, în prezent, pe rolul Curţii de Apel Iaşi, unde se judecă apelul formulat de cetăţeanul româno-american. În spatele condamnării pronunţate de instanţa din Vaslui se ascunde un caz de-a dreptul ireal, care arată cât de vulnerabile sunt autorităţile atunci când vine vorba de transportul ilegal de arme la nivel internaţional.

Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor din Vaslui, în toamna anului trecut, absolut întâmplător, la câteva luni după ce bărbatul s-a restabilit în România. Din cercetările efectuate de poliţiştii din Vaslui, a rezultat că în perioada 1988-2018, Florinel Olaru (născut în Bârlad, judeţul Vaslui) a domiciliat în Statele Unite ale Americii, având cetăţenie română/americană, iar în data în aprilie 2018, acesta a hotărât să revină în România.

A ajuns în ţara natală cu avionul pe 30 aprilie 2018, iar în data de 8 mai 2018 a obţinut de la autorităţile române paşaportul temporar, cu valabilitate până în data de 8 mai 2019, stabilindu-şi reşedinţa în municipiul Arad, la locuinţa mamei sale. Decizia de a reveni în România a luat-o la scurt timp după ce pe numele său, autorităţile americane au declanşat o anchetă. Potrivit portalului Federal Grand Jury Indictments, Natahniel Florin Noble, alias Florinel Olaru, a fost acuzat la începutul anului 2018 că ar fi făcut declaraţii false în momentul într-un dosar de faliment şi nu a respectat o ordonanţă emisă de Districtul de Nord al Tribunalului de Faliment din Georgia, Carolina de Sus.

Înainte de a părăsi teritoriul SUA, Olaru şi-a depozitat toate bunurile printre care patru autoturisme ( un Ford, înmatriculat în statul Alabama, un alt Ford, un Mercedes şi o Toyota, înmatriculate în statul Carolina de Sud), o rulotă, o remorcă şi două motocliclete. Toate acestea au fost trimise din SUA în Europa cu vaporul.

În ciuda măsurilor de securitate americane, Florinel Olaru a reuşit să ascundă un întreg arsenal de muniţie în rulotă, iar autovhicolul a trecut ”ca prin brânză” de controalele autorităţilor. După aproape o lună se la sosirea sa în România, au ajuns în Belgia şi autovehicolele trimise de Olaru cu vaporul din SUA. Nici autorităţile belgiene, dar nici cele române nu au depistat muniţia pe care cetăţeanul româno-american, o avea ascunsă în rulotă. Arsenalul transportat din SUA în Europa, în mod ilegal, este impresionant: ”armă de foc scurtă, semiautomată, cu percuţie centrală, tip pistol, marca BERSA model Thunder 380DLX, cal.380 ACP”, o pungă cu muniţia aferentă pistolului – 165 cartuşe cu glonţ, calibrul 380 mm, 10 cartuşe cu glonţ calibrul 380 şi diverse alice pentru arme de vânătoare, 9 dispozitive tip laser de ochire, 3 dispozitive de ochire tip lunetă, tocuri de pistol, 12 dispozitive de ochire şi de reglare a tirului armei de foc, 180 cartuşe cu glonţ calibrul 7,62 mm, trei seturi cu 150 tuburi de cartuş percutate de 9 mm – 380 AFC, două cartuşe cu glonţ calibru 223 REM, 10 cutii conţinând fiecare 100 de bucăţi capse iniţiere 5 cutii cu inscripţia fiecare având câte 100 de proiectile metalice sferice, cu diametrul de 11,6 mm şi greutatea între 9,3 şi 9,5 gr fiecare; trusă cu inscripţia .44 caliber black powder revolver starter kit, care prezintă elemente destinate confecţionării muniţiei, respectiv un dispozitiv de dozare a pulberii, bure, 30 de proiectile metalice sferice, cu diametrul de 12 mm şi chei de reglare s.a.

”În data de 25 mai 2018, inculpatul a adus personal din Belgia rulota în care se aflau arma şi muniţiile descrise mai sus, fără a declara acest aspect autorităţilor vamale, introducându-le în mod nelegal pe teritoriul României”, se menţionează în hotărârea pronunţată de Tribunalul Vaslui.

După o scurtă perioadă petrecută în Arad, bărbatul de 52 de ani, s-a stabilit în judeţul Vaslui, amplasându-şi rulota şi celalalte autoturisme pe un teren al unui localnic din satul Lacu Babei, o localitate izolată. Florinel Olaru intenţiona să cumpere respectiva suprafaţă de teren însă nu a mai apucat deoarece a fost declamat Poliţiei, chiar de bărbatul de la care intenţiona să cumpere terenul.  Locanicul l-a reclamat la Poliţie, acuzându-l iniţial că i-ar fi molestat fiica de 13 ani. În urma cercetărilor, acuzaţia nu s-a confirmat, iar reclamantul a recunoscut că a sesizat Poliţia de frică, deoarece aflase de la fiica lui că ”americanul are arme în rulotă”.

Neînţelegerile dintre cei doi bărbaţi au apărut, după ce ţăranul din Lacu Babei i-a solicitat 200 de lei pentru săparea unui şanţ în apropierea rulotei. ”Americanul” nu doar că a refuzat să-i dea banii însă l-ar fi ameninţat pentru îndrăzneală. De frică, după ce a sesizat Poliţia, până la sosirea forţelor de ordine, bărbatul din Lacu Babei a stat ascuns în vie şi apoi în podul casei.

În seara de14 septembrie 2018, aflând că Poliţia a fost alertată, bărbatul şi-a ascuns arma, muniţia şi celalalte dispozitive în autoturismul Toyota, pe care l-a condus în municipiul Vaslui, parcându-l într-o zonă lăturalnică. Ulterior, a revenit în sat cu un taxi pentru a lua şi celalalte autoturisme. După ce s-a urcat la volanul unuia dintre autoturisme, bărbatul a pornit din nou spre Vaslui, poliţiştii fiind pe urmele sale. Mai bine de 20 de kilometri l-au urmărit forţele de ordine până au reuşit să îl prindă.

În seara de14 septembrie 2018, aflând că Poliţia a fost alertată, bărbatul şi-a ascuns arma, muniţia şi celalalte dispozitive în autoturismul Toyota, pe care l-a condus în municipiul Vaslui, parcându-l într-o zonă lăturalnică. Ulterior, a revenit în sat cu un taxi pentru a lua şi celalalte autoturisme. După ce s-a urcat la volanul unuia dintre autoturisme, bărbatul a pornit din nou spre Vaslui, poliţiştii fiind pe urmele sale. Mai bine de 20 de kilometri l-au urmărit forţele de ordine până au reuşit să îl prindă. În urma percheziţiilor efectuate, pe lângă arsenalul armat, poliţiştii au descoperit şi suma de 230.000 de lei.

Toate au fost confiscate. Cetăţeanul româno-american a fost arestat preventiv până în luna decembrie 2018, când Judecătoria Vaslui a dispus înlocuirea măsurii cu controlul judiciar. Ulterior, a fost din nou arestat după ce a încălcat măsurile de supraveghere, însă măsura a fost din nou înlocuită de instanţă, Florinel Olaru aflându-se şi în prezent sub control judiciar. În timpul anchetei, poliţiştii au descoperit că bărbatul nu deţinea permis internaţional de conducere care să-i confere dreptul de a conduce autovehicule în România, iar unul dintre autoturisme avea numere de înmatriculare false. În plus, în paşaportul bărbatul anchetatorii au descorit mai multe vize de Republica Moldova şi Ucraina, ţări pe care le-a vizitat în repetate rânduri, după ce a plecat din Arad.

Citeste mai mult: adevarul.ro