Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CATALONIA, agendă INDEPLINITA. Premierul Carles Puigdemont proclamă VICTORIA: ‘Ne-am câştigat dreptul la independenţă’

in Extern

Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunțat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței față de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi, relatează site-ul publicației El Pais.

„Ne-am câştigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică”, a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniştrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare şi vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declaraţie de independenţă.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanți la referendum au votat „Da” la întrebarea privind independența față de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neștampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secțiile de votare din școlile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

„Vom pune în aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astăzi din partea cetățenilor”, a precizat Oriol Junqueras, vicepreședintele regiunii autonome Catalonia.

Guvernul regional a precizat că aproximativ 15.000 de voturi urmează să mai fie contorizate. Prezența la referendum este de aproximativ 42.3%, în condițiile în care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot în Catalonia.

Peste 40 de sindicate și asociații din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marți, în semn de protest față de represiunea majoră din partea poliției la referendumul de independență.

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă „încălcarea gravă a drepturilor și libertăților” cetățenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.
Guvernul Cataloniei a anunțat organizarea unei ședințe extraordinare pentru luni, de la ora locală 10.30 (11.30, ora României), pentru a studia rezultatele referendumului de independență și pentru a decide acțiunile următoare.

„Este impresionant răspunsul cetățenilor. Legitimitate și demnitate!”, a reacționat Carles Puigdemont, șeful executivului Cataloniei, prin intermediul contului de Twitter.
Ministrul catalan pentru Afaceri Externe, Raul Romeva, a declarat că „toată lumea a văzut pe de o parte violență și rușine, iar pe de altă parte democrație și demnitate”.

„Europa trebuie să aleagă între rușine sau demnitate, violență sau democrație. Începem să analizăm toate faptele de astăzi și așteptăm un răspuns”, a spus Romeva.

Avui els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat un Estat indep…

A vosaltres, que heu ensenyat al món el civisme d'un poble pacífic, que heu resistit vexacions i repressió. A les quasi 800 persones ferides a conseqüència de la brutalitat policial, que han patit lesions de diversa consideració, vexacions i clares violacions dels drets humans que no poden quedar impunes, us dono les gràcies emocionades. L'Estat espanyol ha escrit avui una pàgina vergonyosa de la seva història de relació amb Catalunya, tristament no és la primera vegada. Això s'ha acabat. Tenim dret a la llibertat, a viure en pau, fora d'un Estat que només entén la imposició i la repressió. Avui, en aquesta jornada d'esperança i patiment, els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat un Estat independent en forma de República #1Oct

Posted by Carles Puigdemont i Casamajó on 1 Octombrie 2017

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul? Inchide aici ↗↗↗
Mergi la SUS