Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Care sunt modalităţile şi programele prin care românii pot emigra în Canada, ce s-a schimbat și ce probleme apar

in Extern de

Toate secretele emigrării în Canada, explicate de un consultant român acreditat de Guvernul canadian: ce s-a schimbat, ce probleme apar

De la 1 decembrie, românii vor putea călători fără viză în Canada. Am vorbit pe această temă, dar şi legat de cererile de imigraţie în Canada ale românilor, cereri ce vor creşte mult, ca şi despre problemele întâmpinate de românii care emigrează acolo, cu Iuliana Dună, consultant canadian de emigrare, stabilită în Canada de peste 10 ani.

Care sunt modalităţile şi programele prin care românii pot emigra în Canada?

Trebuie spus încă de la început că sistemul Canadei de selecţie şi integrare a imigranţilor este unul din cele mai performante din lume. Am văzut în ultima vreme că şi preşedintele Americii, Donald Trump, a început să „plagieze” sistemul canadian de emigrare. Pe lângă programul federal de emigrare, provinciile Canadei şi-au creat programe proprii de imigraţie. Prin aceste programe fiecare provincie îşi recrutează imigranţi cu competenţe profesionale specifice economiei locale. Sunt numeroase programe federale, în special cele destinate muncitorilor calificaţi dar şi celor cu studii superioare. În momentul de faţă este destul de dificil să emigrezi că persoană cu studii superioare, pentru că programul este bazat pe puncte. Că să te califici, momentan, trebuie să ai în jur de 400 de puncte. Majoritatea au cel mult 300. Punctajul este acordat în funcţie de vârstă, educaţie, experienţă, cunoaşterea limbii engleze sau existenţa unor rude aflate deja în Canada. Apoi evident putem vorbi de programele destinate investitorilor, de reîntregire a familiei, a persoanelor cu contracte de muncă în Canada sau de exemplu, ca bone. În ultima vreme se acordă o atenţie deosebită refugiaţilor din zone de conflict.

Cât de mult durează procesul de emigrare şi care sunt cele mai mari dificultăţi pe durata acestui proces?

Durata procesului de emigrare depinde de programul prin care aplici. Cel mai dificil e să te poţi califica pentru un anumit program. În general cunoaşterea limbii engleze sau după caz franceze este un impediment pentru majoritatea aplicanţilor. Dacă vorbim de durata procesului de emigrare, de exemplu, dacă soţul aplică pentru reîntregirea familiei, procesul durează cam între 6 luni şi 1 an.

Concret, cât durează obţinerea cetăţeniei pentru un român care ajunge să lucreze în Canada?

Din toamnă se schimbă din nou legea cetăţeniei în Canada şi se revine la legea anterioară. Condiţia principala pentru obţinerea cetăţeniei canadiene  va fi să locuieşti în Canada timp de 3 ani. Legea actuală implică să locuieşti în Canada timp de 4 ani într-un interval de 6 ani.

Toţi românii vor putea merge fără viza în Canada de la 1 decembrie. Va duce această facilitate la o afluenţă mare de români în Canada? Ce estimări aveţi? Cât de mult va facilita procesul de emigrare eliminarea vizei pentru români?

Citeste mai mult: adevarul.ro

Mergi la SUS