Caracal, oraș desprins din filmele cu mafioți. Interlopii fac legea, iar oamenii se tem să vorbească

in ExtraNews de

Zeci de fete din Caracal, multe minore, au căzut în ultimii ani victime rețelelor de trafic de persoane.

Grupări periculoase de infractori le-au luat de pe stradă ori de lângă familie, cu promisiunea unei vieți mai bune în străinătate și le-au trecut granița. Dar la destinație le-au luat actele, le-au bătut și le-au forțat să se prostitueze – de unele nu se mai știe nimic.

Doar câțiva dintre indivizii care le-au obligat să își vândă trupul sunt acum la închisoare. Localnicii din Caracal se tem să vorbească despre agresori.

Caracal, un oraş sărac cu 30.000 de locuitori din sudul României, dintre care mulţi şomeri, este locul unde, în ultimii ani, reţelele de traficanţi de persoane au răspândit teroare.

Grupări interlope locale sau din Craiova au racolat şi forţat zeci de tinere să se prostitueze, în ţară şi în străinătate, spun anchetatorii. Cele care refuzau erau bătute şi torturate.

Printre cei mai de temut infractori sunt membrii clanului „Cimino”. În primăvară, aceştia au sărit cu săbiile la agenţii de pază ai unui club din Caracal. În încăierarea generală, unul dintre agresori a vrut să intre cu maşina într-un grup de oameni.

Ulterior, procurorii au descins la locuinţele supecților, pe care i-au acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat. 120 de persoane au fost duse la audieri.

Potrivit datelor publice ale DIICOT, pare că de-a lungul anilor Caracalul a devenit un teren extrem de propice pentru dezvoltarea unor reţele stufoase de trafic de persoane. Bandele racolau tinere atât din oraş, cât şi din satele învecinate, pe care le obligau apoi să se prostitueze.

Reţelele de trafic de carne vie au început să se dezvolte în Caracal şi Craiova după intrarea României în Uniunea Europeană.

În 2008, de pildă, clanul Drăgavei a fost acuzat de DIICOT că ar fi obţinut de pe urma fetelor pe care le-a obligat să se prostitueze o sută de mii de euro. Membrii grupării au păcălit 11 fete, multe minore, că le vor găsi de muncă la Roma, dar odată ajunse în Italia, victimele rămâneau fără paşapoarte, erau bătute şi forţate să întreţină relaţii intime cu străini. Unii membri ai grupării au fost reţinuţi în timp ce se aflau la o nuntă.

Echipa Știrile ProTV l-a întâlnit la Caracal pe Ioan Geneș, care ne-a povestit că nu mai ştie nimic de fata lui de 20 ani. Bărbatul susţine că tânăra ar fi fost vândută de iubit unor reţele de traficanţi.

Ion Geneș, părinte: „Fiica mea a fost vândută de prietenul ei la o reţea de proxeneţi. Acum cinci ani cazul s-a prescris. Fata care v-a dat informaţia era prietenă cu fiica? Da, a fost răpită la patru zile după fiica mea, dar ea a reuşit să scape.”

O vreme, în Caracal şi Craiova, reţeaua condusă de Bogdan Marinel, un alt lider interlop local, a răspândit frică. În 2012, reţeaua condusă de el a racolat 30 de eleve de liceu din Caracal şi Craiova pe care, ulterior, le-a trimis în Spania, unde prin violenţă le-a obligat să îşi vândă trupurile. La acea vreme, una dintre victime a avut curajul să povestească prin ce a trecut.

Victimă: „Ne aduceau bărbaţi şi eram obligate să facem treaba asta, nu din plăcere, ci de frică.”

De fetele exploatate de reţeaua condusă de Marinel au pofitat sute de bărbaţi.

Este de notorietate cazul a două eleve din oraş care au fost racolate în 2011 şi duse în Spania, unde li se promiseseră locuri de muncă. În realitate au fost bătute şi sechestrate şi obligate să se prostitueze. Infractorii au fost arestaţi în 2014 după ce făcuseră 170.000 de euro.

În 2014, susţin procurorii DIICOT, alte 13 fete din Caracal cu vârste între 14 şi 18 ani au căzut victime traficanţilor. Fetele erau închise într-un apartament din oraş, cu obloane din lemn masiv, sub pază strictă şi obligate să practice prostituţia. În doar câteva luni, traficanţii au obţinut de urma copilelor pe care le ţineau sechestrate 30.000 de euro.

Iar astfel de cazuri ar fi fost multe în oraş, susţin localnicii. De teama infractorilor, puţini oameni au însă curajul să vorbească.

Localnic: „Au fost mai multe cazuri. Acum câţiva ani fetele au fost sechestrate… fetele în gasonieră şi au venit mascaţii şi cu jandarmii şi i-au prins şi ce au făcut? Acum câteva luni a mai fost cineva care tot aşa au magazine mari şi nu pot să dau nume pentru că pur şi simplu ne este frică să vorbim. Ce se întâmplă în acest oraş? Fiica doamnei a fost sechestrată şi abzuată. Dar se întâmplă pentru că îţi e frică să vorbeşti la noi în oraş, să ieşi din casă.”

Localnic: „Nu putem să vă spunem. Nu pot să vă spun nimic. Ce ştim noi e pentru noi. Vă daţi seama. Dacă organele nu îşi fac datoria, noi nici atât.”

Localnic: „Toată lumea ştia ce se întâmplă în oraş. Credeţi că acest nemernic nu era în vizorul poliţiei?”

Parchetul General: „Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare şi Control, se va desfăşura începând cu data de 1 august 2019 şi are printre obiective şi verificarea stadiului cercetărilor şi a modalităţii de exercitare a supravegherii în cauzele aflate în lucru la procuror şi la organele de cercetare penală, având ca obiect infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal şi viol, precum şi a cauzelor având acest obiect, soluţionate în perioada 1.01.2018 – 31.07.2019. De asemenea, vor fi verificate cauzele mai vechi de 1 an de la prima sesizare aflate în lucru la procuror şi la organele de cercetare penală.”

În faţa acestei realităţi dure, procurorul general intermar Bogdan Licu a dispus un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, în legătură cu stadiul cercetărilor în dosarele de lipsire de libertate şi viol înregistrate de la 1 ianuarie 2018.

De asemenea, procurori din cadrul serviciului de Îndrumare şi Control vor verifica şi cauzele mai vechi de un an aflate în lucru.