Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Când se închid școlile prin alte țări? În Elveția la -29 grade copiii merg liniștiți la școală

in ExtraNews de

Disputa legată de normalitatea închiderii școlilor și grădinițelor a scos la iveală și comparațiile între ”la noi” și ”la alții”. Am auzit că în unele țări s-ar închide școlile când sunt doar 3 centrimetri de zăpadă sau că în altele copiii stau cu orele afară în ger. Care-i adevărul? Suntem noi mai cu stea în frunte și ne baricadăm copiii în casă de frica gerului sau așa este trendul?

Cum am prieteni plecați prin toată lumea asta mare, i-am luat la întrebări: ”ia spune-mi și mie, la voi acolo se închid școlile și grădinițele iarna?” Să vedem ce răspunsuri am primit:

Nicoleta, Odelzhausen, Germania
„Nu am auzit să se închidă școlile și grădinițele. Aici unde stau eu există, de exemplu, conceptul de ‘waldkindergarten’ – importat din țările nordice, dar se bucură de foarte mare succes. E o grădiniță mobilă – într-o Caravană, în pădure, iar copiii intră înăuntru doar când temperatura de afară scade sub 0 grade. În rest toate activitățile normale de gradiniță au loc afară, inclusiv mic-dejun, prânz, lectii, etc.”

Adina, Berlin, Germania
„În Germania se închid școlile doar la temperaturi sub -20 și dacă există riscul să pice sistemul de încălzire, nu dacă e zăpada mare. Ultima oară s-a întâmplat acum 4 ani pentru o zi când au fost fix -20 grade”.

Roxana, Stuttgart, Germania
„La noi nu se închid școlile nici dacă sunt nămeți mari. Singurele situații sunt atunci când clădirea poate fi în pericol sau este incendiu. În rest, copiii merg la școală”.

Adrian, Bruxelles, Belgia
Aici nu s-a întâmplat niciodată, dar nici nu ninge ca în România și nici nu e așa frig. În general, sunt între 5 și 10 grade iarna.

Alina, Ostia, Italia
Noi locuim la Ostia, o localitate din Roma. Aici nu ninge. E doar frig și scolile sunt deschise. Azi a fost prima zi de școală. În localitățile unde a nins au fost școli închise, dar unde sunt drumuri înzăpezite, în localități izolate.

Roxana, Sheffield, Marea Britanie
Aici nu s-au închis niciodată. Dacă se întâmplă să ningă mai mult, primim SMS de la școală că avem voie să întârziem fără să fim penalizați. Traficul este foarte greu când ninge, dar școlile și grădinițele funcționează. S-a mai întâmplat să ne dea voie să-i luăm la 3 de la școală să nu ne prindă noaptea pe drum.

Andreea, Stafa, Elveția
La noi ninge și e frig, au fost -29 grade în zona franceză săptămâna trecută. Azi au început scolile normal, ca de obicei. Aici e diferit. Copiii în pauza mare TREBUIE să iasă afară. Sunt toți în curtea școlii, indiferent dacă plouă sau ninge. Oricum e zăpadă, și e frig, dar nu a fost niciodată o problemă. Nu am auzit de 6 ani de când sunt aici să se închidă școlile că e frig sau zăpadă. Și gustarea din timpul pauzei mari se mănâncă afară, în curtea școlii. Săptămâna viitoare e programată o plimbare în pădure cu clasa. Poate să plouă cu găleata copii se duc la plimbare în pădure echipați de ploaie.

Elena, Elveția
”Să fiu sinceră de când sunt aici (4 ani), nu am auzit de așa ceva. Zăpada nu a pus niciodată probleme autorităților. Dar nici nu a fost ca la noi, ninge mai puțin aici. Plus de asta, în noiembrie, se pun parazapezi. Nu știu , sunt mult mai organizați decât la noi”.

Vicky, Irlanda
„Se închid și aici școlile și grădinițele, pentru că zăpadă nu prea este în Irlanda. Dacă ar ninge chiar și foarte puțin, se închid. Nici nu există cauciucuri de iarna aici”.

Dana, Copenhaga, Danemarca
„Aici nu e chiar așa de frig. Nu am auzit vreodată să se închidă școlile din acest motiv în cele 5 ierni de când sunt aici”.

Nicoleta, Norvegia
„Eu locuiesc în Norvegia, unde sunt ierni adevarate. E adevarat, când ninge foarte mult se dă un pic peste cap traficul, dar chiar și la -15 -16 oamenii merg la muncă, iar copiii la școală sau grădiniță. Au fost și temperaturi de peste -20 și a fost totul în regulă. Totul funcționează normal. Doar în caz de zapadă foarte, foarte multă apare un pic de haos. Copiii dorm afară în cărucior până la -12 grade”.

Adriana, Viena, Austria
„De școli închise nu am auzit până acum. Oricum la câte zile libere au școlile pe aici, să se mai închidă și din cauza zăpezii, ar iesi părinții în stradă”.

Cristina, Praga, Cehia
„Sigur nu, la noi nu-i chiar așa frig. A nins cam mult pe la Liberec, a cam complicat transportul, dar cam atât, nu s-au închis școlile și grădinițele”.


Ultimile din

Mergi la SUS