Buzău este în Moldova? Adevărate dovezi istorice

in Curiozitati de

Mulți dintre români îi cataloghează pe buzoieni drept moldoveni, din cauza accentului și, spun alții, a poziției geografice. Totuși, specialiștii afirmă că județul Buzău nu face și nu a făcut parte niciodată din regiunea istorică Moldova. 

Una dintre căutările internauților români pe Google face referire la orașul Buzău. Aceștia se întreabă dacă „Buzău este în Moldova”. Cel mai probabil, confuzia se face din cauza vecinității județului Buzău cu regiunea Moldova și al accentului moldav pe care-l au unii buzoieni.

Există însă mai multe motive pentru care nici județul și nici orașul Buzău nu ar trebui considerate ca făcând parte din Moldova, unele adevărate dovezi istorice, altele mai puțin:

  • Dovezile istorice stau mărturie asupra faptului că granița de sud a provinciei istorice Moldova ține până la Focșani și Galați. Lucru punctat de altfel și în „Letopisețul țărâi Moldovei” scris de Grigore Ureche;
  • Mai mult, în hărțile istorice cu Principatul Moldovei se poate vedea că regiunea se întinde până în sudul județului Vrancea;
  • „Dintotdeauna delimitarea dintre Muntenia şi Moldova a fost părăul Milcov. În toate scrierile cronicarilor, inclusiv în cele ale lui Dimitrie Cantemir, a fost delimitată graniţa Moldovei până la Milcov, variat pârâul Călmăţui”, a explicat publicistul buzoian Viorel Frâncu pentru adevarul.ro. Acesta a adăugat: „Cred că zona de interferenţă din Moldova şi Muntenia aduce confuzii tocmai pentru că ţinutul Râmnicului deţinea în componenţa administrativ-teritorială localităţi atât din Vrancea, cât şi din Brăila, azi considerate localităţi moldovene”.
  • „Buzoienii fac parte din zona Munteniei pure, absolut pură, fără niciun fel de dialect. Moldovenii, sigur, au dialectul lor, dar în afară de accent, nu sunt alte deosebiri, din punct de vedere politic, cultural şi nici social”, a explicat sociologul Traian Răican.

Buzău, al 18-a oraș ca mărime din România

Buzău este municipiul de reședință al județului cu același nume, Muntenia, România. Acesta avea 115.494 de locuitori la recensământul din anul 2011 și este al optsprezecelea oraș ca populație din România. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune cu climă temperată.