Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

BUTĂȘIREA, CEA MAI ECONOMICĂ METODA DE ÎNMULȚIRE A PLANTELOR! PAȘI DE URMAT ÎN BUTĂȘIRE

in Diverse de
horacredit.ro/

Butășirea este operațiunea care constă în prelevarea unui fragment dintr-o plantă cu scopul de a o transforma într-o plantă autonomă. Este metoda cea mai economică pentru a va înmulți plantele. De altfel, butășirea permite recuperarea unei plante care a îmbâtrânit sau s-a exfoliat de-a lungul timpului.

Multe plante se pot butăși de la tulpină, frunze, rădăcini sau chiar de la partea lemnoasă. De altfel, anumite plante se butășesc doar prin punerea tulpinei în apă, cum este cazul dafinului sau al papirusului, iar exemplele pot continua. Pentru a preveni murdărirea apei acestor butași, asezați o bucățică de cărbune de lemn pe fundul vasului.

Perioada de butășire, metoda, precum și porțiunea de plantă folosită sunt stabilite în funcție de soi. Totuși, anumite plante pot fi butășite în mai multe perioade ale anului și în diverse moduri, așa că alegerea vă aparține și depinde de preferințele dumneavoastră.

Există patru perioade de butășire: în luna mai se fac butași erbacei, prelevați din tulpini verzi, moi; în iulie este rândul plantelor semilemnoase să fie butășite (fragmentele sunt tăiate din tulpini lemnoase la bază, dar încă erbacee la extremități); în august și în septembrie se fac butașii de august prelevați de pe o plantă lemnoasă care are deja un sezon de creștere; în noiembrie se fac butașii lemnificați.

PAȘII PENTRU BUTĂȘIREA PLANTELOR ERBACEE PRELEVATE DIN TULPINĂ

Acest tip de butășire este cel mai des întâlnit. Pentru a reuși butășirea aveți nevoie de: un foarfece de grădinar bine ascuțit (pentru a nu strivi butașul), hormonii de înrădăcinare, pământ de răsadniță, precum și diverse recipiente umplute în prealabil cu un pământ umezit. Toate uneltele, accesoriile și butașii trebuie neapărat dezinfectați pentru a reduce riscurile de contaminare. Pentru aceasta, ștergeți uneltele și accesoriile cu o soluție obținută din nouă părți de apă și una de clor; într-o soluție asemănătoare înmuiați butașii timp de o jumătate de oră; apoi clătiți-i bine sub un jet de apă. Pământul de răsadniță poate fi cumpărat sau preparat în casă după una dintre următoarele rețete:

1 Jumătate turbă albă și jumătate nisip.

2 O treime turbă albă, o treime mraniță și o treime nisip.

3 Jumătate nisip și jumătate vermiculit. Fie că este format din turbă sau din nisip, pământul de răsadniță trebuie să fie ușor, prealabil pentru apă și aer, cu o capacitate mare de drenare și de conservare a umidității.

PAȘI DE URMAT

Alegeți mai întâi o plantă sănătoasă, nedegradată, care nu suferă de nicio boală, virus sau ciupercă, cu un frunziș perfect, bineînțeles, planta trebuie să fie lipsită de insecte. Alegeți o mlădiță de grosime medie din anul în curs. Pentru ca înrădăcinarea să se facă rapid și fără probleme, mlădița aleasă trebuie să fie fermă (fără a fi dură) și flexibilă (fără a fi moale).

Nu prelevați niciodată butașii în perioada de îngheț sau în cea cu soare arzător și caniculă. Așteptați o temperatură potrivită, adică nici prea cald, nici prea frig.

După ce ați ales tulpina care va fi butășită, determinați-i lungimea. Cea optimă este cuprinsă între 8 și 15 cm sau între două și patru noduri. Dacă butașul este prea scurt, nu va avea suficiente rezerve pentru a putea prinde rădăcini. Dacă nu vreți să păstrați partea superioară a tulpinii alese, tăiați-o deasupra unui nod, asigurându-vă că și după aceasta tulpina va avea lungimea necesară.

Cu ajutorul unei foarfece de grădinar bine ascuțit tăiați o rămurică cu frunze, fără flori, la un centimetru dedesubtul unui mugure, adică al unei ramificații fără frunze. Unii vă vor spune că tăietura trebuie să fie oblică pentru a permite plantei să se îmbie mai bine, în timp ce alții vor fi de părere că acest tip de tăietură crește riscurile de putrezire, cicatricea fiind mai mare. Cel mai bine este să încercați voi înșivă.

Pe tulpina aleasă trebuie lăsate doar două frunze la extremitatea superioară; toate celelalte, precum și florile și mugurii trebuie înlăturate.

Dacă butășiți o plantă cu frunze foarte mari, cum ar fi rododendromul sau mușcata, tăiați aproximativ 60-70%  din suprafața celor două frunze lăsate pentru a reduce astfel pierderile de apă prin evaporare.

Treceți apoi la etremitatea superioară interioară a tulpinei (acolo unde trebuie să se dezvolte rădăcinile) printr-un hormon de înrădăcinare special conceput în acest scop. Introduceți apoi aproximativ doi centimetri din tulpină în acest praf (pe piață puteți găsi și hormoni de înrădăcinare lichizi), apoi suflați sau tamponați usor butașul pentru a înlătura surplusul.

Cu ajutorul unui creion faceți o gaură în pământul din vas, pregătit și umezit în prealabil și introduceți aproximativ o treime din lungimea tulpinei. Tăiați puțin pământul pentru a fixa butașul, apoi udați-l abundent.

Acoperiți vasul cu o folie de plastic, transparentă în care ați făcut câteva găuri pentru ca apă să se poata evapora (“Misiera” cea mai puțin costisitoare este, fără îndoială, sticla de plastic trasnparentă tăiată în două; nu trebuie decât să faceți câteva găuri pe fundul sticlei pentru o bună drenare a apei și folosiți partea superioară drept cupola. Plasticul transparent va permite trecerea luminii, în timp ce gâtul sticlei va servi drept gură de aerisire). Orice procedeu veți folosi, trebuie să aveți grijă ca temperatura și gradul de umiditate să fie constante.

Așezați butașii într-un loc călduros, dar ferit de acțiunea directă a soarelui; frunzele butașilor nu trebuie să intre în contact cu plasticul sau cupola care le acoperă.

Trebuie să pulverizați frunzele butașului în fiecare zi. Dacă folosiți apă de la robinet, lăsați-o să se decanteze timp de 12-24 de ore înainte de a o folosi, pentru a permite clorului din ea (care ar putea dăuna butașilor) să se evapore.

Pentru ca un butas să devină autonom trebuie să mențineți gradul de umiditate între 80 și 90%, dând la o parte din când în când plasticul pentru a împrospăta aerul, până când rădăcinile sunt bine dezoltate. Temperatura ideală pentru butășire este cuprinsă între 18 și 20 grade C.

Înarmați-vă cu răbdare. În funcție de plantă, înrădăcinarea completă poate dura o lună sau două, uneori chiar mai mult.

La încheierea acestui proces, transplantați butașul într-un vas de aproximativ 10 centimetri. Un vas prea mare riscă să încetinească creșterea plantei.

CITESTE SI: Cea mai bună metodă pentru a înmulți trandafirii: Tu știai acest secret?

horacredit.ro/

Ultimile din

Mergi la SUS