Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Bursa din Bucureşti a scazut puternic, iar leul se depreciaza! Ministrul de Finanţe a confirmat desfiinţarea Pilonului II de pensii.

in Politic de

Principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pierdeau peste 4%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro, după publicarea în presă a informaţiilor despre noul program de guvernare, care schimbă total modul de impozitare şi după ce ministrul nominalizat la Finanţe a vorbit despre desfiinţarea pilonului II de pensii, unul dintre cei mai importanţi furnizori de capital din România.

La ora 15.25, ora României, indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni, pierdea 2,4%, după ce pierduse anterior chiar 4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor din energie, scădea cu 3,8%, după ce iniţial pierduse peste 5%.

Brokerii au indicat că motivul scăderii este anunţul desfiinţării Pilonului II de pensii.

„Principalul motiv al scăderii bursei cred că este ştirea legată de desfiinţarea Pilonului II. Fondurile au participaţii pe bursă, dacă vor trebui să dea banii înapoi vor trebui să vândă activele. Alt motiv nu văd, mai ales că bursele europene sunt stabile. Este greu de estimat ce impact va avea pe termen mediu, va depinde de informaţiile care vor apărea pe parcurs”, a declarat, pentru News.ro, brokerul Adrian Simionescu.

De asemenea, leul a pierdut circa 0,5% din valoare, cursul euro/leu urcând de la 4,55 unităţi la 4,5740 unităţi în jurul orei 15.25.

Ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a confirmat joi, la audierile de la comisiile parlamentare, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, iar banii vor fi returnaţi contribuabililor, care vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

SURSA: NEWS.RO

Ultimile din

Mergi la SUS