Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

BICARBONATUL, REMEDIU IEFTIN ȘI EFICIENT

in Sanatate de

Îl avem tot timpul la îndemână, în bucătărie. Are o compoziție simplă și este înzestrat cu virtuți terapeutice remarabile.

Bicarbonatul de sodiu este o sare alcalină sub formă de pudra, de culoare albă, lipsită de miros. În ciuda faptului că este o substanță simplă ca aspect și compoziție, ne poate ajuta să învingem multe probleme de sănătate. Este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu împotriva aftelor și arsurilor gastrice, dar virtuțile lui medicinale nu se opresc aici. La ce poți folosi bicarbonatul? Iată câteva sugestii!

AFTE

Sub formă de gargară, bicarbonatul ajută la tratarea micilor leziuni dureroase numite afte. Cum procedezi? Prepară o soluție dintr-o linguriță  de bicarbonat de sodiu la un pahar de apă rece și amestecă până se dizolvă pudra. Fă gargară de 2-3 ori pe zi, până la vindecarea leziunilor.

IRITAȚIE DE SCUTEC

Iată o rețetă miraculoasă pentru tratarea iritației de scutec la bebeluși: fă un ceai de mușetel din două lingurițe de flori uscate la 200 ml de apă clocotită, lasă la infuzat 10 minute, apoi adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu (atenție, ceaiul să nu fie fierbinte, altfel, când adaugi bicarbonatul, lichidul se umflă și dă pe-afară). Spală fundulețul bebelușului cu apă caldă, șterge-l cu un prosop moale, apoi înmoaie o compresă de tifon în ceaiul cu bicarbonat și tamponează ușor zonele iritate. Nu-i pune imediat scutecul, lasă-l dezbrăcat câteva minute, să se usuce de la sine.

DURERI ÎN GÂT

Gargara cu soluție de bicarbonat este eficientă când ai dureri în gât: dizolvă o linguriță de sodiu într-un pahar cu apă caldă sau ceai de mușetel. Fă gargară de câteva ori pe zi, până la dispariția durerii. În plus prin clătirea gurii cu această soluție, sunt eliminate bacteriile din gură, ceea ce previne cariile și gingivita.

CISTITA

Simți usturime sau durere când urinezi? Îți vine să mergi des la toaletă deși elimini doar câțiva stropi de urină? Probabil că e vorba de cistită. Prepară o soluție din ½ linguriță de bicarbonat la ½ pahar cu apă. Bea o jumătate de soluție la fiecare două ore, încă de la apariția primelor simptome.

ARSURI GASTRICE

Fiind o substanță alcalină bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din stomac ceea ce îl transformă într-un remediu eficient și “de urgență” împotriva arsurilor gastrice. Data viitoare când simți că te arde stomacul, bea un pahar cu apă rece în care ai dizolvat o linguriță de bicarbonat. Bea soluția dintr-o dată. Respectă doza de preparare și nu bea mai mult de două pahare pe zi.

 

STRES, INSOMNIE

Când ești stresată, obosită, nu poți dormi sau te dor mușchii, nimic nu este mai eficient pentru a scăpa de aceste neplăceri decât o baie relaxantă. Adaugă în apă din cadă două cești de bicarbonat de sodiu și stai cufundată în ea 30 de minute.

URTICARIE, ÎNȚEPĂTURI DE INSECTE

Iată o rețetă eficientă în caz de acnee, furuncule, micoza piciorului, înțepături de insecte, urticarie. Prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă (3 părti bicarbonat și 1 parte apă), întinde mixtura pe zona afectată și lasă să acționeze 15-20 de minute. În locul pastei, poți folosi o soluție (o linguriță bicarbonat la un pahar de apă), în care înmoi o compresă cu care tamponezi zona cu probleme. Repetă de câteva ori pe zi.

MIROSURI NEPLĂCUTE

Cei cărora picioarele le transpiră abundent și emană un miros neplăcut pot scăpa de această neplăcere cu ajutorul băilor de picioare: 5 linguri de bicarbonat la 10 litri de apă caldă. Se stă cu picioarele în apă 15 minute.

Mirosul neplăcut al transpirației poate fi prevenit dacă, după duș, tamponezi axilele cu o compresă de tifon înmuiată într-o loțiune de bicarbonat: o linguriță la un pahar de apă.

ALBIREA DINȚILOR

Bicarbonatul de sodiu este compus din cristale cu proprietăți abrazive. Așadar, el lustruiește și netezește smalțul și albește dinții, scoțând petele. De asemenea, previne cariile, eliminând bacteriile care le provoacă. Presară pe periuța de dinți un strat fin de bicarbonat și freacă blând. Nu folosi bicarbonatul prea des, căci poate afecta smalțul: o dată la zece zile este suficient.

ÎN GOSPODĂRIE

Pentru rufe mult mai albe, adaugă o lingură de bicarbonat direct în cuva mașinii de spălat.

Cufundă argintăria într-un vas cu apă caldă în care ai dizolvat o lingură de bicarbonat.

Ca să menții faianța, gresia, cada, dușul și bateriile curate și igienizate, amestecă o cană de oțet, ½ cană de bicarbonat de sodiu și două căni de apă. Pune soluția pe burete, freacă suprafața de curățat, apoi clătește.

Un produs de curaățare de uz universal: 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa. Pulverizează pe suprafața dorită, apoi șterge cu laveta.

Ca să elimini mirosurile neplăcute din frigider, dulapuri, mașina etc., așază un mic recipient în care ai pus 3 linguri de bicarbonat. Înlocuiește bicarbonatul la fiecare două luni.

 

Ultimile din

Mergi la SUS